De Philodendron oftewel “hartjesplant”
Hoe leuk is deze hangmand met Philodendron?! Ik mocht deze mooie plant met dit leuke hangmandje van de week ophalen bij bloemsierkunst Terry Hecker in Terborg. Door Tastethegreen werd ik benaderd voor deze leuke samenwerking en ben deze natuurlijk meteen aangegaan met bloemsierkunst Terry Hecker. Als jullie in de buurt zijn, neem dan zeker eens een kijkje bij deze mooie bloemenzaak. Ze verkopen hele mooie planten, bloemen en accessoires (ook al heel wat leuke kerst accessoires). Zeker de moeite waard om even te stoppen in Terborg. Parkeren is gratis!
Philodendron Scandens
Hierbij even wat informatie over deze geweldige kamerplant. Philodendron Scandens De Philodendron Scandens groeit van nature in Centraal Amerika. Warme gebieden dus. Gelukkig kan deze plant ook prima groeien in onze huiskamer. Sterker nog, je zou de Philodendron Scandens soorten makkelijke planten kunnen noemen. De Philodendron Scandens werd voor het eerst beschreven in 1853. De Latijnse naam werd gegeven vanwege het groeigedrag: Scandens betekent vertaald: Klimmende Boomliefhebber. Inderdaad, het is een klimplant. Dit terwijl we deze plant juist houden als hangplant. Inmiddels is deze Philodendron niet meer uit onze woonkamers weg te denken! Het blad wordt meestal zo’n 4 a 5 centimeter lang. De vorm heeft wel iets weg van een hartje. In het Engels wordt deze plant ook wel Heartleaf Philodendron genoemd.
Standplaats
De Philodendron Scandens is een klimplant. Dit is belangrijk om te weten bij het kiezen van een standplaats. De plant heeft namelijk wel wat ondersteuning nodig bij het klimmen. Gebruik bijvoorbeeld een mosstok of een klimrekje. Overigens zie je deze plant voornamelijk als hangplant. Ook dat kan prima. Dan kun je hem bijvoorbeeld op een kast zetten of aan het plafond hangen. Belangrijk bij het kiezen van de standplaats is de mogelijkheid van tocht. Deze planten houden niet van tocht. Dit kan ontstaan door twee ramen die tegen elkaar openstaan, maar bijvoorbeeld ook door warme luchtstromen van een radiator.
De juiste hoeveelheid licht
Of je hem nu laat klimmen of hangen, je moet met de standplaats ook rekening houden met de hoeveelheid direct zonlicht. Het maakt niet uit of je deze plant op een lichte of schaduwrijke plek zet, zolang er maar geen direct zonlicht op de bladeren kan komen. Dit kan zorgen voor bladverbranding. De Philodendron Scandens is een vrij makkelijke plant en groeit over het algemeen ook prima op een plekje met minder licht. Mocht het echt te weinig licht zijn, dan merk je dat aan de groei. Je ziet dan steeds langere stengels waar steeds minder blad op zit. De stengels “zoeken” dan naar licht.
Hoeveel water geven?
In vergelijking met andere Philodendrons, heeft de Philodendron Scandens niet zoveel water nodig. Streef ernaar om de grond tussen de gietbeurten licht uit te laten drogen, maar nooit kurkdroog te laten worden. Hoe vaak en hoe veel water je dan precies moet geven? Dat is hier niet zo te zeggen omdat het afhankelijk is van verschillende factoren. Denk hierbij aan de afmetingen van de plant, de standplaats (licht of donker), de temperatuur en de keuze van de grond (vocht vasthoudend of niet). Je zult zelf uit moeten proberen om achter de juiste hoeveelheid en frequentie te komen.
Pot en verpotten
Het verpotten van de Philodendron Scandens is meestal maar eens in de paar jaar nodig. Ga pas verpotten als de plant zijn huidige pot ontgroeit. Het beste verpot je in het voorjaar omdat de plant dan de meeste energie heeft. Kies altijd voor een nieuwe pot met afwateringsgaten. Zo kan overtollig water wegstromen en blijven de wortels niet in drassige grond staan. Hierdoor worden de bladeren geel en kan de plant zelfs uiteindelijk dood gaan. Je kunt het afwateren verder verbeteren door het gebruiken van hydrokorrels.