Naked lady: De Amaryllis
Zijn ze niet prachtig? Ik heb nooit geweten dat amaryllissen zo mooi waren! Overigens wist ik ook niet dat ze als snijbloem verkocht werden en dat terwijl we allebei zo dol op bloemen zijn! Natuurlijk had ik wel van de amaryllis gehoord, maar dan zag ik die enorme grote bol voor me, waar dan een groene steel uitgroeide. Zoals op de foto’s hier onder.
De theorie
De latijnse naam: Hippeastrum
De amaryllis is geen zomer plant. Meestal zijn ze beschikbaar tussen september en maart en je ziet ze enorm veel rond de feestdagen (eind november/december). Hij komt in allerlei kleuren en kleuren en variëteiten. Zo konden wij kiezen uit wit, rood en roze/witte. Het lijkt mij op de eerste foto duidelijk waar onze keuze op viel. Matchend bij de roze eetkamerstoelen maakt het een sierlijk geheel.
De bloem heeft geen blad en met zijn kale stengels wordt hij in Amerika ook wel “Naked Lady” genoemd. Grappig he? Naar mijn mening heeft hij ook helemaal geen blad nodig; de bloemblaadjes lijken wel van fluweel en het zijn er veel. De knoppen ontpopten zich tot enorme trotse grote bloemen. Samen maakten ze meteen een groots statement op de tafel. Dat “ontpoppen” ging overigens bij de snijbloemen heel snel. Waar de bol nog steeds in knop wacht, sprongen de bloemen binnen 2 dagen open.
In de pot
De snijbloemen stoppen uiteraard op een gegeven moment met bloemen. Maar een amaryllisbol (in pot) kan lang mee gaan. Hierbij wat tips! Overigens is dit mijn allereerste amaryllisbol ooit, dus wordt niet boos als het in praktijk niet helemaal klopt, dat moet ik ook nog even uitvinden!
Planten
1. Vóór het planten de bol bij voorkeur een halve dag met de wortels in water leggen om te ‘weken’ waardoor de bol makkelijker nieuwe wortels maakt.
2. Gebruik gewone potgrond voor kamerplanten en een stevige stabiele pot die het gewicht van de steel met bloemen goed kan dragen.
3. De bol planten met circa 2/3 van de bol in de grond; de hals van de bol blijft boven de aarde staan.
4. De potgrond uit de zak is veelal voldoende vochtig zolang er nog geen bladeren en bloemsteel zichtbaar zijn. Nu geen extra water geven.
5. Omdat de bol tot de bloei geleidelijk krimpt, de potgrond rondom de bol af en toe aandrukken.
Verzorgen
1. De amaryllis kan goed tegen zon, dus als je hem bij het raam zet is dat geen probleem. Overigens houdt hij niet van kou.
2. Na het planten hoeft de eerste week geen extra water te worden gegeven tot de bladeren en bloemstelen tevoorschijn komen. De bol maakt nu ook nieuwe wortels en u kunt beginnen met voorzichtig water geven. Wacht met de volgende gietbeurt tot de bovenkant van de grond weer droog is. Teveel water kan de bol niet tegen en gaat dan rotten.
3. Na 7 tot 10 weken bloeit de amaryllis afhankelijk van de temperatuur.
4. Uitgebloeide bloemen verwijderen en nadat alle bloemen zijn uitgebloeid de bloemsteel met een scherp mes wegsnijden 10 cm boven de bol.
5. Na de bloei de bol niet weggooien. Met goede zorg kan de bol het volgend jaar weer bloeien. Daarvoor moet hij flink aansterken en in omvang toenemen.
Eucalyptus
Terug naar de snijbloemen. Iris Bloemsierkunst fraaide het boeket nog extra op met eucalyptusbladeren. De eucalyptus is erg populair geworden de laatste jaren, vooral rond de kerstperiode. En ook wij zijn er stiekem fan van geworden. Toen de bloemen langzaam maar zeker uitbloeiden hebben wij de eucalyptusbladeren uit de vaas gehaald en hergebruikt voor een DIY kerstkrans.
Het eindresultaat verschijnt binnenkort op kastjenaardemuur