Jonkie binnen de bloemenindustrie: de snijclematis
Deze zomer plantte ik mijn eerste clematis. Tot voor kort had ik nog nooit gehoord van deze plant – zoals zoveel planten me nog onbekend zijn – maar een vriendin was ervan overtuigd dat het een toevoeging aan mijn tuin zou zijn. De kale schuttingen aan beide kanten konden volgens haar wel wat opgefleurd worden, waar ik haar geen ongelijk in gaf. Hoe beter dan met een sierlijke clematis (oud-Grieks voor ‘klimmende plant’) die met haar kleine bloemetjes een prachtige verschijning is op elke locatie! Op haar advies zette ik door, en schafte de plant begin van de zomer aan, met klimrek en al. Het groen van de clematis verspreidt zich inmiddels langzaam over het hout van de schutting. Er is alleen één klein nadeel: voorlopig zal ik nog geduld moeten hebben. Het zou goed kunnen dat de eerste bloemetjes pas volgend jaar zullen komen…
Hoe toevallig was het dan ook dat Sjack van Groene Vingers Bloemsierkunst uit Andelst vorige week aan kwam zetten met de clematis – althans: de snijvariant ervan! Ik keek er van op dat deze überhaupt bestond – en blijkbaar is dat ook helemaal niet vanzelfsprekend. De snijclematis is eigenlijk nog maar een jonkie binnen de bloemenindustrie! Na jaren experimenteren – daar gaat gerust een decennium overheen – wist kwekerij Marginpar in 2006 de eerste snijclematis op de markt te brengen. Daarmee was de snijclematis ‘geboren’. De afgelopen 10 jaar werden nog meer soorten en kleuren geïntroduceerd, van lief lichtroze tot intens donkerpaars, zoals degene die ik van Sjack heb gekregen. Elke soort is gekoppeld aan een stad: je hoeft dus niet raar op te kijken van een ‘Sevilla’, ‘Havana’, ‘Londen’ of deze ‘Oslo’.
Sjack is blij met de ontwikkeling van de snijclematis. Gelijk na de introductie op de veiling ‘bleef ze hangen’. Hij ziet dat ook zijn klanten zich aangetrokken voelen tot de bloem. ‘De clematis doet wat met het boeket – het geeft vorm’. De vorm van de bloem springt er inderdaad uit, met haar kronkelende blaadjes en sprekende stamper. Bloemenontwerper Klaus Wagner noemde haar ook wel zijn ‘dancing queen – omdat ze zo licht en luchtig is’. Bovendien vind ik het opvallend dat deze plant, net als de originele clematis, iets ‘teers’ heeft, terwijl ze tegelijkertijd zo krachtig is.
Toen ik het boeketje kreeg, had ik de neiging om extra voorzichtig te doen, bang om de clematis te breken, zo fijntjes als ze is. Dat is ook zeker een aanrader om te doen! Maar aan de andere kant staat ze na een volle week nog steeds fier overeind en lijkt ze er zelfs alleen nog maar mooier op te worden. En al is ze goed te combineren met andere bloemen, ze heeft het niet nodig: zo is dit boeketje met alleen clematis al helemaal af.
In afwachting van mijn clematis buiten, kan ik nu dus ook binnenshuis genieten van de fijne uitstraling van de clematis – alsof het zo had moeten zijn! Bedankt weer Sjack!
Tips voor de snijclematis:
1. Snij de clematis – zoals ook veel andere bloemen – scherp en schuin af.
2. Clematis drinkt graag véél, geef haar de ruimte in een vaas met genoeg vers, schoon water.
3. Het liefst staat de clematis niet in het zonlicht – koelte doet haar goed!