Ga naar de inhoud

Ik weet niet waar jij aan denkt zodra je het woord ‘Geraniums’ hoort?! Maar bij mij kwam direct de uitspraak’ Achter de Geraniums zitten’ omhoog. Ik mocht bij tuincentrum ‘De Wildernis’ in Veenendaal(@dewildernisachterberg) drie prachtige Geraniums ophalen. Ik moest een beetje lachen om het beeld wat ik daarbij voor me zag. Vensterbanken vol met bont gekleurde Geraniums, met daarachter de gezichten van oudere meneertjes en mevrouwtjes die over de Geraniums heen naar buiten zaten te kijken. Dat niets minder waar is, ben ik wel achter. Ook benieuwd geworden, lees dan gezellig mee.

 

Voorjaar.

We zitten midden in het voorjaar, ook al is daar qua warmte en aantal zonuren nog niet zoveel van te merken. De natuur daar en tegen doet het goed met de regen en toch iets hogere temperaturen. Het gras is nog nooit zo groen geweest en de natuur komt tot leven. Deze tijd is ook zo leuk om je tuin en balkon weer van vrolijke bloemen te voorzien. En als er 1 plant voor vrolijkheid zorgt is het de Geranium wel.

Soorten Geraniums.

Vroeger met moederdag herinner ik mij dat mijn moeder altijd rode hangende Geraniums kreeg. Ik wist eerlijk gezegd ook niet beter dan dat dat dus Geraniums waren. Maar ik ben me eens gaan verdiepen in de Geranium en er zijn zoveel soorten en kleuren. Ik zal een aantal soorten die vooral in Nederland voorkomen op een rijtje zetten voor jullie.

 

 Meer dan genoeg te kiezen zoals je kunt lezen.

 

Welke plaats vindt de Geranium fijn.

Hoe meer ik lees hoe meer ik een klik met deze plant heb. Ik functioneer het beste bij warmte en veel zon. En daar wordt de Geranium ook ontzettend gelukkig van. Zet de Geranium dus op een heerlijk warm zonnig plekje in de tuin of op je balkon. Hoe meer zon de Geranium krijgt, hoe mooier deze zal bloeien. Zorg dus voor een ruime pot, want ze houden van ruimte en lekker veel aarde.

Water geven.

Juist door dat de Geranium zoveel van warmte en zon houdt, heeft de plant ook veel behoefte aan water. Het is aan te raden dit iedere dag te checken, zodat de Geranium niet uitdroogt, maar een te grote plens water is ook niet aan te raden. Zorg in ieder geval ervoor dat het water uit de pot kan, zodat de wortels niet kunnen gaan rotten als er teveel (regen) water bij komt.

Bemesten.

Ook een heel belangrijk punt bij de Geranium is zorgen dat de plant voldoende voedingsstoffen krijgt. Doordat ze zo prachtig bloeien en groeien, verbruiken ze ook heel veel voedingsstoffen. Door iedere week een scheutje Geranium-of bloemenmest toe te voegen aan het gietwater zorg je ervoor dat de Geranium volop kan blijven bloeien. Zodra de bladeren lichtgroen worden en de bloemen niet meer zo mooi bloeien, dan weet je dat ze een tekort aan voedingsstoffen hebben.

 

Verzorging.

Door de Geranium goed te verzorgen, krijg je een dankbaar bloeiende plant voor terug. Door regelmatig de uitgebloeide bloemen en uitgebloeide stengels eruit te halen, heeft de plant al z’n energie om zo mooi mogelijk te bloeien. Laat je het allemaal zitten dan gaat er veel energie verloren aan de uitgebloeide bloemen en heeft de Geranium minder kans op mooie nieuwe bloesem.

 

Wat vind ik ervan.

Ik ben helemaal enthousiast geworden over de Geranium. Van een ‘stoffig’ beeld wat toch een beetje in mijn hoofd zat wat de Geranium betreft, ben ik helemaal blij geworden van deze plant. Ik heb ze een mooi plekje in onze tuin gegeven. We gaan er volop van genieten. Hopelijk gaat het voorjaarsweer ook tevoorschijn komen en kunnen we zowel als mens en als plant gaan genieten van warme zonnige dagen.