Alocasia Zebrina: info & verzorging
De Alocasia Zebrina is een echte Instafamous kamerplant, in menig hippe woonkamer op Instagram en ook in de woonbladen zie je hem voorbij komen! Geen wonder want hij is ook een echte eyecatcher met zijn bijzondere stelen en bladeren! Deze groene vriend is helaas niet de makkelijkste kamerplant, maar na het lezen van deze blog gaat het jou ook lukken!
Echte jungleplant
Van nature groeit de populaire Alocasia in het tropisch regenwoud van Azië, een echte jungleplant dus! In zijn eigen habitat kunnen zijn bladeren wel 150 cm worden, ideaal parapluutje voor als het regent! Deze mooie hartvormige bladeren doen ook wel denken aan de oren van Dombo, vandaar dat hij ook wel Olifantsoor wordt genoemd. En dan die bijzondere stelen, die lijken weer op de vacht van een zebra!
Zonaanbidder
Omdat de Alocasia een vochtige en warme omgeving gewend is, heeft hij graag regelmatig een slok water en eens in de week een sproeibeurt vindt hij ook heerlijk. Wel graag lauw water! Extra plantvoeding geef je alleen in de lente en zomer. Zet deze zonaanbidder ook op een plek waar hij een paar uurtjes zonlicht heeft, vooral in de winter heeft hij zoveel mogelijk licht nodig. De Alocasia is ook een perfecte plant voor de badkamer! Draai hem regelmatig een kwartslag, want anders krijgt hij een voorkeurshouding richting het licht.
Bladeren
Aan de bladeren kan je ook goed zien wanneer er iets aan de hand is. Bij teveel water gaan de wortels rotten en de bladranden en -punten worden dan bruin/gelig. Gaat de boel slap hangen? Dan heeft hij echt te weinig water of te weinig licht. Wacht daar niet te lang mee, want slaphangende bladeren kunnen gaan kneuzen, zonde! Als je het water geven een moeilijk klusje vindt is een vochtigheidsmeter heel handig. De oudere bladeren die minder mooi worden kun je gerust wegsnijden, doe dit zo’n 4 cm vanaf de kern. Is ook alleen maar beter voor je groene kameraad, want nou hoeft hij geen energie meer te steken in een lelijk blad!
Verpotten
Regelmatig verpotten is ook nodig voor deze snelle groeier, zo krijgen z’n wortels weer meer ruimte om te groeien en verse potgrond zorgt weer voor nieuwe voedingstoffen. Zet hem in een mooie effen donkere pot, hierin komen de mooie stengels goed tot zijn recht!
Kleine spruit
Wil je graag Alocasia’s gaan stekken? Wanneer je plant in een ruime pot staat komen er vanzelf baby’s tevoorschijn. Even geduld hebben dus! Heeft de kleine spruit 4 blaadjes, dan kan je hem voorzichtig van zijn moeder los snijden. Doe dit het liefst in de lentemaanden. Doe het stekje in een zipzak, hierin is de luchtvochtigheid lekker hoog. Of in een kweekkastje is nog beter als je die hebt. Als er lekker veel worteltjes aanzitten kan het stekje in de potgrond.
Alocasia weetjes
Wist je dat een Alocasia kan bloeien? Dit komt niet vaak voor in de huiskamer, als dat wel zo is dan gaat het super met je plant!
De Alocasia heeft ook heel veel broertjes en zusjes zoals de Alocasia stingray, Alocasia polly en de Alocasia lauterbachiana en allemaal hebben ze stuk voor stuk bijzondere bladeren.
Als je plant te lang droog staat kan hij last krijgen van spint, dit zijn kleine beestjes die zich tegoed doen aan je plant. Goed sproeien dus, dan voorkom je deze ellendige beestjes!
Soms lijkt het net alsof je groene vriend aan het huilen is. Er hangen dan kleine druppeltjes aan de puntjes van de bladeren. Dit noemen ze guttatie en is heel normaal voor veel tropische planten, waaronder dus ook de Alocasia Zebrina. Geen zorgen dus!
In sommige delen van Azië wordt de Alocasia Zebrina gekookt en opgegeten! Gek, want hij staat bekend als giftige plant, tenminste voor je huisdier dan!
En? Durf je het nu aan om deze musthave te kopen? Je hebt gegarandeerd een eyecatcher in huis!