Ga naar de inhoud

Als het nieuwe jaar is begonnen & de kerstboom uit huis is, is er niks fijner dan een vers bosje bloemen. Het huis is aan kant, alle kerst prullaria is opgeruimd en je huis kan wel weer wat groens gebruiken, toch?

Verse bos.

Ik zette deze mooie bordeaux rode Amaryllis op tafel, gecombineerd met wat eucalyptus en katjes. Meer heeft het niet nodig want de Amaryllis is van haarzelf al mooi! Zo vlak na de feestdagen is dit toch prachtig op tafel? Vaak is de januari maand toch voor velen een sombere maand en lijkt deze langer te duren. Dan is het juist fijn om het met de mooie Amaryllis iets minder somber te maken.

 

Amaryllis.

Amaryllis is een Griekse meisjesnaam en betekent “frisse bloem” De naam komt voor als die van een herderin in een gedicht van de Griekse dichter Theokritos van Syracuse. Linnaeus noemde een geslacht van bolgewassen naar haar. Van origine is de Amaryllis een bolgewas, maar je kan ze dus ook als snijbloem krijgen. Als bol duurt het langer voor ze bloeit en staat ze ook langer. Ook kan je de amaryllis als bolgewas over houden en haar na de bloei op een koele, droge plaats in het donker bewaren.

 

De Amaryllis heeft prachtige bloemblaadjes die een zacht fluweel laagje lijken te hebben. En als ze beginnen te bloeien is het echt een feestje op tafel.

 

Verzorging snijbloem.

 

-Snij de stelen schuin af en plaats ze in schoon water.

-Gebruik bij voorkeur een hoge vaas, want de bloemen zijn erg zwaar.

-Haal de verwelkte bloemen eruit.

-Eenmaal in bloei, groeien de bloemen snel, dus zorg voor voldoende ruimte.

-Je kan minimaal 10 dagen van de bloemen genieten en max 14 dagen afhankelijk van de temperatuur van de ruimte waar ze zich bevinden.

 

De Amaryllis heeft geen blaadjes en wordt in Amerika ook wel “the naked Lady” genoemd. Nou, ik vind haar toch wel een prachtige naakte dame, toch?

 

Vers groen.

Als de feestdagen voorbij zijn en de kerstboom uit huis, wil je toch weer wat groens in huis. Ik nam dit leuke vetplantje, ook wel succulent genoemd, mee en zette hem in een simpel potje. Het potje kocht ik bij Ikea en schilderde ik wit, zo komt het groen nog mooier uit. Dit plantje, de Crassula Minova, is een makkelijke plant en staat graag in de zon. Deze is dus prima geschikt voor op de venterbank. 

Met een low-budget potje (€2,99 Ikea) en plantje (€5,99) kan je het al een stuk minder somber in huis maken deze maand. Ik ben benieuwd of ik jullie ook heb kunnen inspireren. 

 

Met speciale dank aan Bloem Harmelen, voor de prachtige Amaryllis en plantje. 

 

Liefs Desirée