Ga naar de inhoud

Ik heb weer een leuke blog voor jullie! Deze keer over de Tillandsia, die ik op mocht halen bij Bloemsierkunst Terry Hecker in Terborg (Achterhoek). De Tillandsia is beter bekend onder de naam airplant of luchtplant. De plant wordt zo genoemd, omdat hij zijn voedingsstoffen niet uit de aarde haalt, maar uit de lucht. De Tillandsia heeft als het ware kleine ‘mondjes’ op de bladeren, waarmee de plant zuurstof, water en andere voedingsstoffen opneemt uit de omgeving. De luchtplant heeft dan ook nauwelijks wortels. 

Oorspronkelijk komt de Tillandsia uit het regenwoud in Midden- en Zuid-Amerika. Dat betekent dat de plant gewend is aan een hoge luchtvochtigheid. Thuis boots je dat na door de plant regelmatig te besproeien. Verder is een lichte standplaats van de airplant belangrijk. Een handig weetje is dat een luchtplantje met donker blad minder zonlicht kan verdragen dan een
luchtplantje met een lichte bladkleur. Maar let op! De luchtplant vindt het niet fijn om in direct zonlicht te staan! In de zomer mag de plant ook best even naar buiten en in de winter zorg je binnen voor een goed geventileerde plek. 

Het luchtplantje is één van de makkelijkste planten om in huis te hebben. En ze zijn niet giftig voor je huisdieren, dus ook nog veilig! Zie je wat bruine bladeren aan de plant? Die kun je er gewoon afknippen of snijden. Dat is geen probleem. Kortom, de Tillandsia is een makkelijke plant in de verzorging. En dat, lijkt me nou echt iets voor mij!