Ga naar de inhoud

Biologische bloemen zijn misschien nog niet bij iedereen even bekend …

het zijn bloemen met een bijzonder verhaal…

Biologische groenten & fruit kennen wij allemaal wel… inmiddels is dit ook al helemaal geïntegreerd in onze samenleving.

Het telen van biologische bloemen is upcoming, op een aantal plaatsen in Nederland, zie je pluktuinen ontstaan, waar je zelf je bos bloemen bij elkaar mag scharrelen of leveren deze telers aan bloemenwinkels zodat de consument bij de bloemist duurzaam geteelde bloemen kunnen kopen.

Kwekers hebben een keurmerk nodig om zich bioligisch teler te mogen noemen. Uiteraard moeten kwekers aan bepaalde voorwaarden voldoen, zij moeten kunnen aantonen dat zij voldoen aan de Europese regels voor biologische landbouw. Er mag alleen gebruik gemaakt worden van organische meststoffen en biologische ongediertebestrijding

Biologische bloemen worden gekweekt  in de volle grond en op een natuurlijke wijze, zonder dat er bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. Helaas zijn deze bloemen alleen in de zomermaanden verkijgbaar en het aanbod van Nederlandse bodem is nog beperkt.

Er wordt gebruik gemaakt van natuurlijke meststoffen en sterke rassen. Ook het bestrijden van onkruid en diversiteit op en rond de bloemenvelden worden gebruikt om natuurlijke vijanden te stimuleren. Wanneer de bloemen opkomen, worden ze handmatig geplukt. Omdat biologische bloemen buiten in de volle grond bloeien hebben ze enorme aantrekkingskracht op insecten. Na het plukken moet de teler er dus voor zorgen dat er geen beestjes in de bloemen mee naar de winkel gaan en uiteindelijk bij de consument thuis belanden. 

Bij mijn plaatselijke bloemist, Bloembinderij Lindhout, verkopen ze nu ook biologische bloemen in hun winkel, die ook nog eens hier uit de buurt komen, wat het extra leuk maakt natuurlijk. Streekproducten …. ik ben er fan van.

Ik heb gekozen voor veel Dahlia’s en een paar Asters en grasjes. Vroeger vond ik dit zo geen hippe bloemen, maar naarmate ik ouder wordt, ga ik de Dahlia steeds meer waarderen. Vooral de verschillende vrolijke kleuren, maken dit biologische boeket een zonnetje in huis. 

Ik heb deze prachtige pot, ook te koop bij Bloembinderij Lindhout, naast mijn bed gezet, zodat ik, zodra ik mijn ogen open, blij wakker wordt  Ik heb wel een extra vaasje in de pot geplaatst, omdat het aardwerk poreus en waterdoorlatend is.

Ik vind het persoonlijk fijn, als het seizoen daar is, om biologisch geteelde bloemen te kopen, zodat ik mijn steentje kan bijdragen aan een betere wereld (TO EXPLORE THE POTENTIAL OF NATURE TO IMPROVE THE QUALITY OF LIFE). De teler stopt er tenslotte ook veel liefde en aandacht in, want het is erg arbeidsintensief. Zij moeten ook zorgdragen voor een gezonde en veerkrachtige bodem, het handmatig verwijderen van onkruid en het creëren van gezonde bloemen wat veel tijd en energie kost. 

Deze bloemen zijn in aanschaf wel wat duurder, maar dat komt mede ook doordat het aanbod nog kleinschalig is.

Eigenlijk wist ik zelf vrij weinig van biologische bloemen…ik vond het leuk en leerzaam om er over te lezen en dit met jullie te mogen delen….

Ik heb de bloemen in de slaapkamer ook even hier gezet, want vind het voor een spiegel ook altijd super mooi staan…

ode aan de Dahlia….love it…

Tot de volgende blog!

groetjes, Renata