Ga naar de inhoud

Hoewel ik planten prachtig vind staan, ben ik geen geboren plantmom. Ik geef hier ook vaak de schuld van aan ons huis. We hebben een huis met weinig lichtinval. De meeste planten houden daar niet zo van. Maar dat geldt niet voor de Calathea! Deze specifieke variant heet de Calathea Roseo Julia, klinkt als een romantisch sprookje toch! De plant is afkomstig van kweker Geest Potplanten

Ik heb mij laten vertellen dat deze plant in de tropen groeit, op de vloer van de jungle. De hoge bomen en palmen houden veel zonlicht tegen voor deze beauty. Direct zonlicht kan de bladeren verbranden, en dat is nou precies wat er in mijn huis ontbreekt; direct zonlicht. Je kan je voorstellen dat de plant ook houdt van een warme ruimte. 

Er bestaan meerdere varianten van de Calathea. Mogelijk ken je al degene met de wijnrode onderkant, ook prachtig! Calathea planten zijn te herkennen aan de prachtige bladtekening. Die vertellen hoe het met de plant gaat. Gaan de bladeren hangen? Dan staat hij te donker. Gaat het blad krullen? Dan heeft hij dorst. Krijgt het blad bruine randen? Dan krijgt hij te veel licht en verbrand hij. 

Het meest toffe aan de Calathea vind ik de bewegende bladeren. In de avond klappen dat bladeren dicht en wanneer de zon weer opkomt, klappen de bladeren open. Niet elke variant doet dit even sterk en een voorwaarde is dat de plant gezond is. Genoeg water en een fijne plek in huis dus!