Ga naar de inhoud

Van de week mocht ik een mooie plant op komen halen bij Peter Manders in Lemmer. Deze keer  een Clivia Miniata. Hij wordt in de volksmond ook wel Sint-Jozefplant genoemd.Het is een prachtige kamerplant met roots die het even mooie Zuid Afrika liggen. Zelf heb ik nog nooit een Clivia gehad, dus voor mij extra leuk om hierover te mogen schrijven. 

Standplaats
Geef deze plant een vaste plek, want verplaatsen vind hij niet erg prettig. Zoals je door zijn roots wel doet vermoeden is de Clivia Miniata een binnenplant, hij is absoluut niet bestendig tegen vorst. Zomers zou je hem wel op een (half)schaduwrijke plek buiten in kunnen graven. Zorg er wel voor dat deze plek beschut is. Ook binnen is het belangrijk dat hij een plekje in de schaduw krijgt, een lichte ochtendzon is prima. Maar de volle zon zal zijn bladeren doen verbranden.

Verzorging
De ideale temperatuur voor deze plant is overdag 20-24 graden en ’s nachts tussen de 10-14 graden.
Van februari tot augustus mag je hem elke veertien dagen wat kamerplantenvoeding geven.
Het is niet aan te raden dit in het najaar en de winter te blijven doen. Planten kunnen de voeding dan niet meer goed opnemen en je loopt dan kans dat de aarde zuur wordt.Wanneer dit gebeurd zullen de wortels van de plant afsterven en gaat de plant dood.
Te veel aan water verdragen de wortels van deze plant heel slecht, je zal dan gelijk zien dat de bladeren gaan verkleuren. Dus wees daar een beetje voorzichtig maar.
in de zomer eens per week en in de winter is eens per twee weken meer dan genoeg. Zorg er ook voor dat je de plant geen heel koud water geeft, maar lauw water. Dit is eigenlijk een regel die ik aanhoud voor al mijn kamerplanten. En daar doen ze het heel goed op.

Zorgen voor nieuwe bloei
Wil je ervoor zorgen dat de plant weer gaat bloeien? Dan zou je in oktober een rust periode in kunnen lassen. Daarmee bedoel ik dat je hem zeer weinig water geeft. Genoeg dat het blad niet verdroogd, maar meer niet. Daarmee prikkel je de plant om zijn best te gaan doen om weer opnieuw te gaan bloeien. Zet hem op een koele plek, met een temperatuur van 10-15 graden. Dit kan bijvoorbeeld in de schuur zijn of een bijkeuken met een raam.
Voeg op dit punt ook geen plantenvoeding meer toe. Er zal zich dan langzaam weer een stengel gaan vormen waar de bloemen uit gaan groeien. Wanneer de stengel een lengte van ongeveer 15 centimeter bereikt mag je hem weer iets meer water gaan geven. Zorg er wel ten alle tijden voor dat er geen water onderin te pot blijft staan. De plat gaat hiervan kapot en je loopt kans op rauwvliegjes. 

Verpotten
Het beste kun je de plant, wanneer dit nodig is, direct na de bloei verpotten. Als de plant nog heel jong is kun je ze eens per jaar verpotten, maar zijn ze al van aardig formaat is eens per 3 jaar meer dan genoeg. Wanneer je een plant verpot, kies dan een potmaat 20% groter dan hij op dat moment in zit.

Tips en weetjes
-Het blad en de wortel van de plant is giftig bij inname, houd hier dus rekening mee wanneer je kleine kinderen en huisdieren hebt en zet hem ergens waar ze er niet bij kunnen.
– Deze plant is enigszins gevoelig voor schildluis en wolluis.
– De bloemen kunnen tot wel 10 centimeter groot worden.
– Bij te veel aan zon zullen de bladeren geel worden
– Bij te veel of te koud water zullen er gele vlekken op de bladeren verschijnen.

Ook een mooie plant kopen?
Ben jij ook toe aan een mooie nieuwe plant voor in huis? Heb je nog een leeg plekje die wel wat opgevrolijkt mag worden? Dan zijn planten of bloemen altijd een goed idee! Ik wordt altijd heel vrolijk van een nieuwe plant in mijn eigen ‘urban jungle’ en heb dan ook al een hele verzameling aan mooie planten waar ik iedere dag enorm van geniet!
Kijk gerust eens bij Peter Manders in Lemmer, hij heeft een mooi assortiment planten maar ook voor snijbloemen kun je er super goed terecht!

Volg je Peter en Huisje Boompje Blogje al op Instagram?
Wil je meer van ons zien? Dat zouden wij enorm leuk vinden!
Peter kun je HIER vinden en Huisje Boompje Blogje vind je via DEZE LINK.