Ga naar de inhoud

Peter Manders Bloemist heeft altijd extra bijzondere blikvangers in het assortiment. Zo ook de Ant House Plant oftewel de Maze plant, doolhofplant of hydnophythum papuanum. En ik kreeg hem mee naar huis. Het verhaal bij de naam is net zo mooi als de plant zelf. Hij biedt namelijk in tropische gebieden een onderkomen aan mieren. Benieuwd hoe die samenwerking gaat tussen plant en dier?

Ant House Plant

De Ant House Plant zegt het eigenlijk al waar de plant onderdak aan biedt. Aan mieren, tropische mieren we te verstaan. Niet dat je straks een hele mierenkolonie je huis binnen ziet wandelen. Deze plant groeit in de tropen, Zuid Oost Azië en Noord Australië aan/op de bomen. Ze vallen dus onder de epifytische planten. Ze nemen niets van de bomen. Daar hebben ze de mieren voor.

Deze plant heeft namelijk een grote knol, wat een verdikking is in de steel. In die knol zitten gangen. Dat doet weer denken aan de naam doolhofplant. En dat is net waar de mieren zo dol op zijn. Ze kunnen daar heerlijk wonen en hun afval voedt deze a-Maze-ing plant weer. 

Een doolhofplant in huis

Nu je een beetje weet waar de plant vandaan komt en hoe hij aan zijn naam komt is het tijd voor de buitenkant. Want kijk eens wat een leuke plant het is om te zien. En dan te weten dat de knol vol geheime gangen en holletjes heeft. Die ingangen zie je aan de buitenkant van de plant, in de knol natuurlijk. 

Net zoals in de tropen houdt deze plant van licht, maar niet van zonlicht. Dat wordt hem te gek. Een goede lichte plek zonder direct zonlicht daar doe je hem het meest plezier mee. Dan moet je hem eens zien stralen. De mooie groene bladeren en de unieke stam. Met zijn toffe uitstraling past hij al snel in iedere interieurstijl. Bovendien is het een mooie plant om cadeau te doen. 

Verzorgingstips

Doordat de plant bij ons niet aan de boom hangt maar in een pot staat, is het noodzaak om deze a-maze-ing plant te verzorgen. Echt veel verzorging heeft hij niet nodig. Het enige waar je goed op moet letten is dat de grond niet te droog wordt. Deze moet altijd wat vochtig zijn, net zoals hij in de tropen had. En dat houdt in dat in de winter deze ant house plant het liefst 1x per week een slokje water krijgt en in de zomer graag 2x. 

Met watergeven moet je er even om denken dat je niets over de stam giet. Wanneer er te weinig grond om de stam heen zet kun je hem uit een schoteltje of een potje laten drinken. Zo’n 15 a 30 minuten per keer. 

Omdat de doolhofplant langzaam groeit heeft hij weinig voeding nodig. Zo’n eenmaal per maand een klein beetje is echt voldoende. Zo blijft de plant mooi en heb je er jarenlang plezier van. Wil jij er nu ook zo eentje? Dan ben je aan het juiste adres bij Peter Manders Bloemist in Lemmer.