Ga naar de inhoud

Dit jaar is de Maranta uitgeroepen tot kamerplant van het jaar 2021! De Maranta is dan ook wel een hele bijzondere kamerplant! Zijn bladeren hebben niet alleen een fascinerend patroon, deze bewegen ook nog eens! Let er maar eens goed op, dan zal je zien dat de bladeren ’s avonds allemaal omhoog staan en in de ochtend vouwt hij zich weer uit, grappig hé! Omdat de omhoog staande bladeren lijken op biddende handen, wordt de Maranta ook wel de Prayerplant of Gebedenplant genoemd.

Verzorging van de Maranta

In de natuur kom je deze kamerplant voornamelijk tegen in de oerwouden van o.a. Brazilië, echt een jungle plant dus! Hier groeit hij in de schaduw onder hoge bomen. Zet een Maranta daarom nooit in de volle zon en ook niet te licht, maar zoek een plekje met wat schaduw.

In de jungle is de luchtvochtigheid behoorlijk hoog, om dit na te bootsen kun je je plant regelmatig besproeien of nog beter zet hem op de badkamer! Geef hem ook regelmatig kleine beetjes water, want hij heeft graag vochtige voetjes. Maar let er wel op dat er geen laagje water onder in de pot blijft staan, hiervan gaan de wortels rotten. Het makkelijkste is om je plant in de kweekpot te laten zitten, zodat je hem van onder kan laten drinken. Je zet hem dan in een schaal met een laagje lauw water, de plant neemt dan zelf op wat hij nodig heeft.

Als jou Maranta het heel erg naar zijn zin heeft en goed verzorgt wordt dan kan hij zelfs gaan bloeien! De bloemetjes zijn heel mooi, maar kost de plant ook energie. Zodra deze zijn uitgebloeid is het beter om ze eraf te knippen.

Maranta’s zijn er in vele soorten, je hebt bijvoorbeeld de Maranta Lemon Lime met frisgroen lichte bladeren of de Maranta Fascinator met roze nerven en donkerroze onderkant. Maar allemaal hebben ze die bijzonder bladtekening.

Penny Black Bloemen

Deze bijzondere Maranta kreeg ik in samenwerking met Penny Black Bloemen. Het winkeltje van Penny Black is gelegen aan het gezellige marktplein van Kerkdriel. Ze zijn altijd op de hoogte van de laatste trends en dat kun je zien aan hun creatieve boeketten en bloemstukken, uitgebreide collectie droogbloemen en de hipste kamerplanten. En om je aankoop compleet te maken is er ook genoeg keuze uit toffe vazen en potten!