Ga naar de inhoud

Adventstijd, de tijd van verwachten en van toeleven naar… Kerstmis komt eraan! De dagen zijn donker en we krijgen zin in lichtjes en gezelligheid. “Hygge” noemen de Zweden dat zo mooi. 

Om me heen zie ik al kerstbomen verschijnen in de woonkamers. Ik snap het wel, want die lampjes brengen zo’n warme sfeer en het is fijn om al je kerstspulletjes weer te koesteren.

 

                  

 

Wij wachten tot na 5 december met het naar binnen halen van ‘de grote boom’, maar voor een lief klein boompje als deze Picea Glauca Conica hebben we al zeker wel een plek! Dwergspar wordt ze ook wel genoemd, een dwergvorm van de witte spar uit Canada. 

De Picea Conica is een tafelmodel en kun je al gauw ergens kwijt, ook wanneer je kleinbehuisd bent. Haar naalden zijn frisgroen en prikken niet! Maar als je er een aanraakt, ruik je wel die heerlijke dennengeur.

 

     

 

          

 

Speciaal voor het Sinterklaasfeest hing ik een slinger van sinaasappelschijfjes in het boompje. Deze heb ik eerst langzaam gedroogd in de oven. Ook knoopte ik er enkele kaneelstokjes in. Die ruiken heerlijk en met het rood-witte koord geven ze meteen de oud-Hollandse sfeer die zo bij 5 december past.

 

       

 

 

Wanneer Sinterklaas is vertrokken, haal ik de kaneelstokjes er weer uit (die kunnen daarna nog hup! in de stoofperen voor het kerstdiner). En met een lichtsnoertje en wat kleine kerstversieringen, is hetzelfde sparretje ineens een echt kerstboompje geworden! Gecombineerd met de rode bessen van de Gaultheria Procumbens (Bergthee) is het een warm, winters geheel geworden. 

De Picea Conica is winterhard en dus eigenlijk een boompje voor het leven, dat je ieder jaar opnieuw kunt gebruiken. Wanneer ze in pot staat, vraagt ze wel regelmatig wat water. Hetzelfde geldt voor de Gaultheria. Beide willen ze na enkele weken binnen staan wel echt weer naar buiten, want daar wonen ze nu eenmaal…