Ga naar de inhoud

Sfeermaker

 

De één na laatste maand is weer aangebroken en ook de wintertijd is weer ingegaan, dat betekent dat het weer vroeger donker word. Dan kunnen we wel wat kleur en vrolijkheid in huis gebruiken.

Dit keer stond er een mooie orchidee in een prachtige felle kleur voor mij klaar, in een vaas van @despots. Het leuke is dat de dames van @anemoondronten er een qua kleuren bijpassend kussen van @craftzz bij hadden gedaan, waardoor ik nu niet één maar twee eyecatchers in huis heb.

Deze orchidee, ook wel Phalaenopsis [vlinderorchidee] komt van kwekerij Hoog bos uit Niewaal. Deze kwekerij telen ze de orchideeën zodanig dat ze zeer lang houdbaar zijn. Al hun orchideeën hebben minimaal 2 tot 5 taken met vele bloemen die allemaal openbloeien.

Oorsprong 

De orchidee komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië en Australië. In de natuur groeit zij vooral in bomen, spleten en rotsen of op sterke luchtdoorlaatende grond.

In Nederland is de meest bekende  en populaire soort de Phalaenopsis vanwege zijn lange en frequente bloei.

De verzorging

Even wat achtergrond informatie, de Orchideeën ademen langs hun wortels, zowel in potten als in de natuur. Dat verklaart waarom sommige wortels buiten de pot groeien. Laat de wortels niet verstikken of rotten.

Daarom zitten de Orchideeën in transparante binnen potten, zodat je goed kunt zien of hij droog staat. Verder geen direct zonlicht, warmte en tocht, verder een zekere luchtvochtigheid. Een orchidee mag niet te nat staan. Eén keer water geven in de 7 ä 9 dagen is voldoende. Geef hem pas weer water als de aarde bijna droog is. Dit kun je doen bijvoorbeeld met een satéprikker, steek die in de aarde en haal hem af en toe naar boven. Als de prikker droog is, dan heeft de orchidee water nodig. Ook nadat de bloemen eraf zijn gevallen, kun je hem opnieuw laten bloeien. Snij de bloemstengel één centimeter boven het derde oog af. De stengel zal weer opnieuw uitlopen en na vier tot zes maanden verschijnen er nieuwe bloemen aan. 

Vaas

 

Deze mooie vaas is van @despots een atelier die bekend staat om zijn mooi ontworpen glas en keramiek die tijdloos, stijlvol en kleurrijk zijn. Dus ben je op zoek naar een uniek vaas of pot ben je  bij de @anemoondronten aan het juiste adres. 

Kussen

 Dit mooie kleurrijke handgemaakte kussen, Hippy Flowerzz  is van @craftzz en ontworpen door designers. Zij staan voor kleurrijk, origineel en werken alleen met natuurlijke materialen, er word ook gelet op arbeidsomstandigheden van de kleine fabriekjes waar zij mee samenwerken. Ellen Verduin is de eigenaar van dit bedrijf, zij ontwerpt zelf ook en werkt samen met verschillende Nederlandse ontwerpers en vakmensen wereldwijd.

CraftZZ  staat voor vakmanschap, voor persoonlijke ontwerpen met een verhaal, die Ellen je graag verteld.  

Ik hoop dat jullie met plezier deze blog gelezen hebben en ben je op zoek naar een uniek item wat betreft bloemen en of planten of een aparte vaas, pot zelfs kussens en je bent in de buurt van Dronten, bezoek dan @anemoondronten je gaat dan niet met lege handen naar huis.

Een mooi weekend en tot de volgende blog.

Lieve groet Erna