Ga naar de inhoud

De kerstster of poinsettia  (Euphorbia pulcherrima) komt van oorsprong voor in Mexico. De soortaanduiding “pulcherrima” betekent in het Nederlands ‘de schoonste’. De kerstster, die met name in de decembermaand bij veel mensen favoriet is, is uitgegroeid tot hét symbool voor kerst.

                                              

De kerstster heeft een ietwat oubollig imago, maar daar is helemaal geen rede toe! De plant is enorm veelzijdig en is overal mee te combineren. De mini-kerststerren zijn bijvoorbeeld leuk te verwerken in een kerststukje of in een kerstkrans. Je kunt ze ook goed gebruiken als tafelversiering tijdens de komende feestdagen.

                         

Bij Sander Sleurink koos ik afgelopen week een aantal rood- en crèmekleurige mini-varianten uit. Ik plaatste de plantjes in een houten bak met wat oase en vulde het op met mos. Door er wat kerstdecoratie aan toe te voegen creëer je eenvoudig en snel een mooi geheel.

Bij aankoop van een kerstster moet je ervoor zorgen dat ze zo kort mogelijk buiten zijn. Zet ze bij thuiskomst meteen in een warme kamer van minimaal 15, 16 graden. De ideale kamertemperatuur voor deze planten is zon 18-20 °C. Zet je plantjes op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht. Geef de plantjes niet teveel water, maar zorg er ook voor dat grond nooit helemaal uitdroogt.