Ga naar de inhoud

 

De start van het tulpenseizoen

 

Deze week is het officieel de start van het tulpenseizoen. Als we bij de bloemist naar binnen kijken zien we de tulpen in allerlei vrolijke kleuren staan shinen. Helemaal leuk nu we de decembermaand achter ons hebben gelaten. Bij de meesten onder ons heeft de kerstboom plaats gemaakt voor een frisse groene plant. Of een gezellige nieuwe lamp. We zijn weer toe aan een licht fris interieur. Het is dan ook zo leuk dat het tulpenseizoen is ingegaan.

 

Oorsprong van de tulp

 

De tulp is een geslacht uit de leliefamilie. Tulpen werden in de westelijke wereld gebracht door de Weense ambassadeur van Turkeije, Ogier Gisleen van Busbeke. Hij schreef in 1551 over bloemen die hij tegenkwam in Turkeije. Enkele maanden later stuurde hij enkele zaden van de tulp naar Oostenrijk.

 

Verzorging van de tulp

 

De tulp is een echte voorjaarsbloeier. In maart komen deze mooie bloemen al op in je tuin. De tulpen zijn niet zo moeilijk qua standplaats. Maar helemaal tevreden zijn ze als ze in half zon en in half schaduw mogen bloeien. De meeste tulpenbollen moet je uit de grond halen als ze uitgebloeid zijn. In het najaar stop je de bollen weer in de grond. De “wilde” en ” botanische” tulpen kunnen in de grond blijven. De bloeien ieder jaar weer opnieuw. 

 

Tulpenvelden

 

Nederland staat bekend als het land met de vele tulpenvelden. Rond april bloeien de meeste tulpen volop. Via speciale tulpenroutes op verschillende plekken in ons land, kun je je verwonderen over de vele mooie velden vol met tulpen. Eindeloze mooie plaatjes worden hier door toeristen gemaakt. Ook ” De Keukenhof” is een trekpleister voor veel mensen. Prachtig die talloze bloeiende gekleurde tulpen.

 

Tulpen in huis

 

Nu deze week het tulpenseizoen weer is gestart, is het te leuk om naar je plaatselijke bloemist te gaan. Vooral in de coronatijd waarin we nu allemaal zitten, is elkaar steunen heel belangrijk. Je maakt de bloemist blij, maar ook jezelf. Zeg nou zelf, hoe gezellig staat een bos tulpen in huis. Kijk ook eens om je heen, zijn er mensen in jou omgeving die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken. ” Zeg het met bloemen” is een bekende uitspraak. In dit geval ” Zeg het met tulpen”. Ik kreeg van lieve Danielle van de te leuke bloemisterij Valentino uit Veenendaal een prachtige bos witte tulpen. Zij kent mijn smaak! De tulpen staan prachtig te bloeien. Ik word er blij van.