Ga naar de inhoud

Wauw, 80 anjers staan er hier in huis te pronken! En, zoals de titel van deze blog al zegt: wat zijn ze veelzijdig! De anjer is opvallend en is er in vele kleuren. Daarnaast ruikt mijn hele huis heerlijk door de lichte geur van de bloem. Het leuke is dat je met de anjer qua styling verschillende kanten op kan: een grote bos in een hoge vaas, een kleine bos op een smalle vaas en een grote bos in een lage vaas.

Heb jij een verse bos anjers in huis? De bloemen vinden het dan fijn om eerst even te wennen aan het klimaat. Ik heb ze in een emmer gezet met schoon water. Daarna heb ik de anjers schuin afgeknipt met een tuinschaartje, de bladeren die in de vaas zouden komen grotendeels verwijderd en de bloemen in de vazen gezet. Normaal staat op de eettafel ook een fruitschaal, maar omdat anjers daar niet goed tegen kunnen, heb ik de schaal tijdelijk een ander plekje gegeven. 

De anjer blijft op de vaas zo’n 10 dagen goed! Mits ze dus niet naast de fruitschaal staan. Ook houden anjers niet van tocht, maar welke bloem wordt daar wel gelukkig van?! Plaats de anjers ook niet in de hitte en in direct zonlicht. 

De meeste professioneel gekweekte anjers komen uit Ethiopë, Kenia, Spanje en Nederland. Maar er zijn tegenwoordig ook soorten in Zuid-Afrika te vinden! Al komt de anjer oorspronkelijk uit AziË en Europa. In de heuvels tussen Italië en Frankrijk legde Renée van Anjou in 1434 grote anjerkwekerijen aan, waardoor de Provence in één keer het hart van de anjerteelt werd. 

De anjer staat onder andere voor doorzettingsvermogen, toewijding, bewondering, liefde en geluk. Ook hier komt de veelzijdigheid van de anjer dus terug! 

Ik sluit af met een leuk weetje dat ik tegenkwam: de geur van anjers wordt vaak gebruikt als ingrediënt voor mannenparfum. Dus als je wil dat je vriend of man net zo lekker ruikt als jouw bos bloemen, moet je daar even naar op zoek! šŸ˜‰ Ideetje voor vaderdag misschien?