Ga naar de inhoud

Het voorjaar is nu echt begonnen met de eerste zonnige lentedagen. Inmiddels poppen de hyacinten, narcissen, blauwe druifjes, krokussen en sneeuwklokjes overal op. Het kijkt altijd zo gezellig met al die verschillende voorjaarsbloeiers. 

Ik mocht een, voor mij nieuwe, voorjaarsbloeier in ontvangst nemen. De Fritillaria Meleagris wordt ook wel de wilde Kievitsbloem genoemd.  

Een kleurrijke bloem met sierlijke, fragiele, groene stengels. Het paars gevlekte bloemblad hangt als een soort klokje. Wanneer de bloem zich opent toont het zijn hart met daarin een gele/groene stervormige stamper. 

De bloem is een bolgewas en afkomstig uit de Leliefamilie. De wilde Kievitsbloem doet er wel 8 jaar over voordat hij in bloei komt. Maar dat is het wachten zeker waard. De plaatsing in de tuin is wel van belang. De plant is gevoelig voor uitdroging, een plek in de halfzon past het best. In het wild groeien Kievitsbloemen in veen- of leemhoudende, vochtige weiden. Als ze op een goede plaats staan kunnen ze verwilderen ze met honderden tegelijk. 

Wanneer je dus een keer een ander soort voorjaarsbol wilt planten denk dan eens aan de Kievitsbloem. Een tip voor wanneer je een keer iets anders wil! 

 

Deze bollen komen van de firma van Vlerken.