Ga naar de inhoud

De Amaryllis. Betoverend mooi!

Vorige week was ik bij Rembrandt Bloemen en mijn oog viel op een aantal dozen met prachtige lange stelen. Roze, rood en wit. Práchtig! Ik koos drie witte en de bloemist combineerde deze met eucalyptus. Zoals altijd kreeg ik advies mee voor de verzorging, hoe ik ze het best op mijn hoge grijze vaas kon zetten.

 

 

Natuurlijk kreeg ik ze niet zo mooi bloeiend mee, ze zaten nog helemaal in de knop. Samen met mijn dochters keken we iedere dag hoe de Amaryllis zich langzaam opende, dit vonden ze erg leuk (en meteen erg leerzaam). Dit heeft ongeveer 5 – 7 dagen geduurd voordat ik deze foto’s kon maken.

Ze zijn echt prachtig om te zien. Wist je dat de Amaryllis oorspronkelijk uit de narcisfamilie komt? De Amaryllis is een winterbloem en is vooral bekend als een echte kerstbloem, omdat deze in deze periode volop beschikbaar is, zowel in bol- als snijbloem.

 

 

Mooi hè, al die details, die lijntjes.. De bloem staat symbool voor vriendschap en genegenheid. Een ideale bloem om cadeau te doen aan een goede vriend of vriendin.

De onderkant van de steel kan scheuren/ opkrullen. Dit gebeurde bij mij bij één van de drie, ik vond het wel leuk staan en de bloem bloeide er niet minder om. Om te voorkomen dat de stelen omkrullen is een stukje tape om de steel, voor deze de vaas in gaat, al genoeg. Overigens kan de steel ook ingesneden worden om het krullen juist te stimuleren, in een doorzichtige vaas geeft dit een uniek beeld!

 

 

Het zal je wellicht opgevallen zijn; de Amaryllis heeft geen blad, daarom noemen ze haar in de Verenigde Staten ook wel een ‘Naked Lady’. Graag deel ik nog een aantal verzorgingstips voor de snijbloem: 

  • Snij de holle stelen schuin af en plaats ze in schoon water.
  • Gebruik bij voorkeur een hoge vaas, want de bloemen zijn erg zwaar.
  • Eenmaal in bloei, groeien de bloemen snel. Zorg voor voldoende ruimte.
  • Je kunt minimaal 10 dagen van de bloemen genieten.
  • Laat de Amaryllis niet te dicht bij een fruitschaal staat, fruit zorgt voor een snellere verwelking.

 

 

Nog een laatste tip; mocht je bang zijn dat de stelen breken door het gewicht van de grote, kenmerkende bloemen van de Amaryllis? Plaats dan een stokje in de holle steel, dan kan deze niet buigen.

Wie ga jij verrassen met een Amaryllis, en ga je dan ook voor de snijbloem, of voor de bol?

 

Tot de volgende blog!

 

Liefs, Jody

www.instagram.com/huisje.dewolde