Ga naar de inhoud

De Franse tulp.

Het Nederlandse symbool, de tulp, vindt zoals je waarschijnlijk wel wist zijn oorsprong in Turkije. Er zijn nogal uiteenlopende verhalen over de reishistorie van de tulp naar Nederland. Wanneer deze bijzondere bol hier zijn intrede deed, is ook niet precies bekend. Één van de verhaal vertelt dat de tulp als Turks geschenk aan botanicus en hoogleraar Carolus Clusius werd gegeven. En dat de Nederlandse tulp zo, aan het eind van de 16e eeuw, vanuit het Ottomaanse rijk via Praag, naar Antwerpen uiteindelijk in Leiden terecht kwam.

Welk verhaal er ook waar mag zijn, ik ben de geschiedenis dankbaar dat de tulp zijn weg naar Nederland heeft gevonden. Maar nu wel genoeg over de Nederlandse tulp. In dit blog staat namelijk zijn grote Franse broer in de schijnwerper. Want ja ook de Fransen hebben een eigen tulp: De Franse tulp.

Uiterlijk.

De Franse tulp valt op door zijn imposante grootte. De Franse tulp heeft qua bloem een meer kelkachtige vorm. De bloem opent zijn kroonbladen meer naar buiten waardoor hij echt open staat. De Franse tulp heeft een grotere bloemknop. Ook de stengel van de Franse tulp is aanzienlijk langer.

De bloem staat fris in het interieur en symboliseert het frisse voorjaar. De bloembladeren lijken wel als een aquarel geschilderd en de kleuren lopen prachtig over.  

 

Broeiproces.

De Franse Tulp wordt anders dan de naam doet vermoeden gekweekt in de Franse én Italiaanse volle grond. Hij dankt zijn naam aan een kweekwijze die werd ontdekt in Frankrijk. Door de teelt in meer zuidelijke gebieden bloeit de tulp eerder in het jaar. De Franse tulp groeit langzamer en langer dan de Nederlandse variant. Waar de Nederlandse tulp 20 dagen groei nodig heeft doet de Franse Tulp er 60 dagen over. Eenmaal gesneden in de vaas kan de tulp nog zo’n 20 centimeter doorgroeien. 

Door het langere broeiproces is de tulp relatief langer houdbaar. De Franse tulp staat gemiddeld 14 dagen te stralen in de vaas. 

Het tulpenseizoen is nog even in volle gang. Dus geniet nog even nu het nog kan en kijk ook eens buiten de grens van Nederland. Daar is ook zoveel moois te vinden.