Ga naar de inhoud

Vorige week kreeg ik de vraag of ik bij Bloemisterij Valentino in Veenendaal Artisjokken op wilde halen om een blog over te schrijven. Nu is Valentino mijn lievelingsbloemist in Veenendaal, dus ja, heel leuk om daar mee samen te werken. Een Artisjok, wat weten jullie daarvan? Ik wist alleen dat je het kon eten. Maar er is meer om te weten. Nieuwsgierig? Lees dan mee.

Beetje geschiedenis

De Artisjok is waarschijnlijk afkomstig van Carthago en Klein-Azië. En komt van de Wilde Artisjok. Voor de “oude Grieken” was een maaltijd niet compleet zonder de Artisjok die “Cynara” heette. In Frankrijk werd in de 15e eeuw de Artisjok al gebruikt en ook de Romeinen kregen de smaak te pakken en gingen de Artisjok ver buiten hun grenzen expoteren. Zo leuk om te weten dat de Artisjok culturen bij elkaar brengt. Als ik nu naar de Artisjok kijkt, zie ik niet alleen een prachtige bloem maar dan vind ik het vooral leuk dat ik een verhaal er achter weet.

Delicatesse

De Artisjok is een echte delicatesse. Zoals ik in het vorige stukje al schreef, was een maaltijd voor de “oude Grieken” niet compleet zonder de Artisjok. Zoals ze nu bij vol in bloei staan, kan ik me er weinig bij voorstellen dat je dit kunt eten maar niets is minder waar, als je dit eet lijkt het alsof er “een Engeltje op je tong piest”.  Ik ben me in gaan lezen hoe je dan een Artisjok klaarmaakt. Op internet staan veel recepten en beschrijvingen hoe je een Artisjok klaarmaakt om te eten. Je kunt de Artisjok alleen eten als de knop nog dicht zit. Je kookt de Artisjok in zout water totdat deze zacht is. Op zijn kop uit laten lekken en dan blaadje voor blaadje in je mond afknabbelen. Het blaadje zelf eet je niet op maar er blijft een lekker vlezig gedeelte over om op te eten. De steel kan je gebruiken om lekker te dippen in een sausje. Nu ik dit zo aan het schrijven ben, denk ik echt dat ik het binnenkort zelf eens ga uitproberen. 

Medicijn

Naast dat de Artisjok een heerlijke lekkernij is, wordt het ook als medicijn gebruikt. Het kan ingezet worden voor verschillende functies van de lever en de galblaas. Ook bij behandeling van de hoog cholesterol of vochtafdrijving. Zelfs bij vernietigen van steen in de blaas of nieren heeft de Artisjok een medische werking. De Artisjok zit vol met kalium, ijzer en vitamine C. De Artisjok is dus echt een hele nuttige, lekkere en mooie bloem.

Seizoen 

De Artisjok is het hele jaar verkrijgbaar. In de maanden mei t/m november. worden ze geïmporteerd vanuit Frankrijk en buiten dit seizoen vanuit Spanje en Egypte. Dus hoe leuk dat we er het hele jaar van kunnen genieten. 

Bloem

Oh wat een hoop leerzame informatie over de Artisjok. Vind het zo leuk dat er veel te leren valt over bloemen en planten. Danielle van @Valentino heeft een prachtig bloemstuk gemaakt van een Artisjok. Met gipskruid en lavendel staat er een pareltje op tafel. Ook op vaas met een subtiel takje groen shinen hier de Artisjokken. Mijn liefde voor de kleur “wit” is groot. Zelf kies ik dus niet snel voor een kleur. Maar eerlijk is eerlijk, deze diep paarse kleur steekt prachtig af in mijn witte interieur.

Conclusie

Ik ben verrast door deze prachtige veelzijdige bloem. En daar heeft Danielle van ” Valentino” echt haar best voor gedaan. Het was een feestje om de Artisjokken op de foto te zetten en de achtergrond ervan te leren kennen. De Artisjokken die ik nu in huis heb daar ga ik vooral van de schoonheid genieten. Deze prachtige Artisjokken komen van de kweker Flora United. En binnenkort maar eens een Artisjok op de markt halen en er een heerlijke delicatesse van maken. Zijn jullie ook geïnspireerd. Ik ben benieuwd.