Ga naar de inhoud

Bij Bloemenspeciaalzaak Penny Black in Kerkdriel mocht ik weer leuke plantjes halen voor een blog en ik kreeg Sempervivums mee. Deze zijn gekweekt door F.N. Kempen en ik dacht daar ga ik eens iets leuks mee doen!

Ik zag al een tijdje allemaal toffe ideeën voorbijkomen met vetplantjes, zoals kransen, maar ook schilderijen gevuld met mos en vetplantjes en hippe binnentuintjes in glazen potten. Pinterest staat er vol mee!

Sempervivum

Sempervivum is dus een vetplanten soort die groeit in rozetvorm. Er bestaan wel meer als 30 verschillende soorten. Ze verschillen in grootte en kleur. Bij een goede verzorging kunnen ze ook gaan bloeien.

Deze vetplantjes (ook wel succulenten genoemd) zijn echt oer en oersterk. Ze zijn heel geschikt voor rotstuintjes, omdat ze maar weinig grond nodig hebben. De grond waar je ze in zet moet ook echt goed water doorlatend zijn. Je ziet deze plantjes ook vaak op platte daken, omdat ze zo makkelijk in onderhoud zijn.

En…..ze zijn dus ook zeer geschikt om er een toffe krans mee te maken!

 Hoe maak je deze krans?

Wat heb je nodig:

IJzeren ring evt. met ophang riempje. (Deze komt van Intratuin)

Kippengaas

IJzerdraad/binddraad

Krammen

Mos

Vetplantjes

Leg het mos alvast in water, zodat dit goed vocht kan opnemen. Knip het kippengaas op maat zodat, het precies tussen de ring past. De strook van kippengaas vouw je dubbel, knip hem dus ook lang genoeg. Als je de strook dubbelvouwt kan je het mos ertussen leggen. Laat de bovenkant van de strook met het mos nog even open. De zijkanten kan je dichtmaken en aan de ring bevestigen met ijzerdraad.

Nu kan je beginnen om de vetplantjes erop te maken. Begin met de grootste in het midden, maak een opening in het mos of gebruik de opening bovenop om de wortels in te stoppen. Zet het vetplantje voorzichtig vast met krammen en evt. binddraad. Gebruik hierbij ook eventueel nog wat mos om het te verstevigen. Ga zo steeds verder tot je een mooi groepje hebt gemaakt. Als je klaar bent kan je de opening aan de bovenkant dichtmaken.

Zoek een mooi plekje in de zon en geniet van je levende kunstwerk!