Ga naar de inhoud

Hortensia.

De hortensia, wie kent haar niet. Ze is vooral bekend door haar bloemen, grote bolvormige bloemen in de mooiste kleuren, wit,roze, paars, rood, blauw of meerkleurig. Ze is er als vaste plant voor in de tuin, maar ook als snijbloem op de vaas. Je kan ze zelf knippen als snijbloem uit je tuin, maar het mooist zijn ze rechtstreeks van de kweker.

Kweker.

Ik haal mijn bloemen altijd bij mijn vaste bloemist Bloem in Harmelen. Zo ook deze mooie Hortensia snijbloemen. Deze haalden ze bij de bloemenveiling Plantion, waar ze rechtstreeks va de kweker kwamen. Verser kan niet en ze blijven natuurlijk veel langer mooi ook.

 

 

Herkomst.

Waar komt de Hortensia nou vandaan? Van oorsprong komt ze uit zuid-Amerika en Azie, haar chique naam komt van ”hydro”(water) en ”angeion”(kruik) De vorm van de hortensia doet nl denken aan een oude waterkruik. En van water houdt ze, want als struik heeft ze zomers veel water nodig, geef haar alleen geen water rechtstreeks op de plant als ze in de zon straat, de waterdruppels werken als een vergrootglas waardoor de plant verbrand.

 

De Hortensia is gul met symboliek. De bloem staat symbool voor dankbaarheid, gratie en schoonheid. Ook straalt ze overvloed uit, dit vanwege de uitbundige hoeveelheid kleine bloemetjes en de royale bolle vorm.

 

Snijbloem.

Als snijbloem op de vaas is ze net zo mooi. Om haar zolang mogelijk mooi te houden snij de een stukje van de steel af en zet ze bloemen in schoon water. zet haar vooral niet in direct zonlicht, op de tocht, bij de kachel of een fruitschaal. Ze heeft het liefst een temperatuur van zo’n 20 graden. Ook als ze ”uitgebloeid” zijn kun je ze op de vaas zetten, als droogbloemen. Om ze goed te drogen kun je ze het beste op de kop hangen aan een lijn/touwtje en vastzetten met een knijpertje. Je kunt ze na het drogen dan insprayen met haarlak, waardoor je er nog langer van kan genieten als droogbloem.

Liefs Desirée