Ga naar de inhoud

Ikebana, is de Japanse kunst van bloemstukken maken.  Ikebana betekent in het Japans letterlijk “levende bloemen”. Een andere benaming is ook wel Kadõ (de weg van de bloemen)

Deze Japanse bloemschikkunst spreekt mij erg aan, omdat het zo mooi in mijn sobere en landelijke interieur past. East meets west  en gevolgd door mijn lijfspreuk: less is more is wat Ikebana het voor mij zo bijzonder maakt.

In tegenstelling tot hoe wij westerlingen de bloemen verwerken in boeketten, is de Japanse bloemschikkunst juist gericht op het creëren van fraaie composities. Het lijnenspel en de combinatie van verschillende soorten bloemen of takken, een stevige bloem gecombineerd met een pluizige tak of juist bloemstelen met een kronkel erin, spelend met verschillende hoogtes, maken een Ikebana stuk erg aantrekkelijk en bijzonder. De pracht van de bloem staat centraal bij deze manier van bloemschikkunst.

De bloemstelen worden op een kenzan (ook wel metalen prikker of fakir bedje genoemd) geplaatst/geprikt.

De metalen bloemprikker, wat een echt zwaar gewicht blijkt te zijn, plaats je in een mooie kom met wat water. Ik zelf, heb gekozen, voor een grote houten vijzel/bak, die helaas niet waterdicht is. Daarom heb ik een kleiner kommetje met water in deze houten vijzel geplaatst.

Bij mijn vaste plaatselijke bloemist, bloembinderij Lindhout, heb ik verschillende soorten bloemen mee genomen, waarvan de meeste ook nog eens biologisch geteeld zijn.

Voor onze Hollandse boeketten, worden de stelen schuin afgesneden, maar voor een Ikebana stuk, moeten de stelen juist recht worden afgeknipt!

Ik ben met de langste bloemensteel begonnen, en de eerste tak steek je recht in het hart van de metalen prikker….

Daarna pak je een bloem die qua lengte iets minder lang is en die plaats je links voor de steel in het midden….

De rest van de bloemen plaats je een voor een op de prikker, en ondertussen check je bij iedere bloem of de lijnen blijven kloppen en alles in balans blijft qua hoogte en verdeling etc.

Dit is uiteindelijk het resultaat van mijn Ikebana bloemstuk geworden, en zeg nou zelf, mooi toch, of niet dan?

Het leren van Ikebana duurt jaren, het vinden van de juiste balans tussen schikking, compositie en materialen is heel divers. Er worden ook workshops aangeboden om Ikebana geheel volgens de Japanse traditie te leren navolgen.  Misschien help ik nu de Japanse filosofie achter Ikebana vakkundig om zeep, maar ik heb nog nooit een workshop of iets hiervoor gevolgd. Zo eigenwijs als ik ben, geef ik mijn eigen draai aan Ikebana, net als bij het inrichten van mijn huis, doe ik alles op en met gevoel!

Ik heb mijn compositie op deze oude houten tafel voor het raam gezet, en ik vind het persoonlijk zo mooi staan. Bloemen in huis of planten buiten in de tuin,  geven een fijne energie, ik word er zo blij van. Ik las laatst in een woonblad een artikel van een bloemiste, en zij schreef over een uitspraak van Audrey Hepburn, die ik zelf zo mooi vond, dat ik dit ook met jullie deel: To plant a garden is to believe in tomorrow! Bloemen en planten zaaien betekent hoopvol uitkijken naar wat er komen gaat en zo dragen bloemen en planten bij om de wereld een stukje mooier en vrolijker te maken.

Ik hoop dat ik jullie heb mogen inspireren en dat jullie iets aan mijn stappenplan zoals hier boven beschreven hebben gehad, ik zeg: heel Nederland aan de Ikebana dan maar…..

Tot de volgende blog.

Lieve groet, Renata