Ga naar de inhoud

Jeeej het is weer pioentijd. En ik heb toch een toffe pioenroos ontdekt joh! Benieuwd of jij deze variant al kent… 

pioen coral charmgeur pioenrozen

kamPioen onder pioenen: Coral Charm

Dit vind ik dus het leuke van de bloemenwinkel instappen: de bloemist heeft bloemsoorten die je niet op iedere straathoek vindt. Nou zijn pioenen me heus wel bekend, maar de bijzondere soort Coral Charm leerde ik kennen dankzij Michiel en Jeannette van MJ Bloem in Leusden.

Toen ons gesprek op pioenen kwam, vroegen ze of ik wist dat Coral Charm een soort is die gedurende de bloei verkleurt. Nee dus. Dat wilde ik met eigen ogen zien – jij ook? Kijk mee…

pioenrozen tuin buitentafelpioenrozen bijzettafel

Bloemetjes buiten zetten 

Ik kreeg een beste bos mee in mijn fietsmand. Tijd om de bloemetjes buiten te zetten! Moet je trouwens niet te lang doen; snijbloemen zijn geen zonaanbidders. Na

  1. het blad verwijderen (om vervuiling van het water te voorkomen)
  2. aansnijden (om te zorgen dat de stelen water en voeding goed opnemen)
  3. op lauwwarm water met bloemenvoeding zetten (om de bloei te bevorderen)

en buiten foto’s maken, gaf ik mijn met pioenrozen gevulde glazen vazen (bij een glasvaas zie je beter of ‘ie goed schoon is) daarom vlug een plekje op de eettafel, salontafel en ladekast in mijn de koele keuken en woonkamer. 

boeket pioenen eettafel keukenpioenrozen in vaas op salontafel woonkamerkat bij pioenbloemen op vintage kast

Soorten pioenrozen

Naast de voor mij nieuwe Coral Charm zie je in het boeket een aantal bekendere soorten pioenrozen die MJ Bloem mij meegaf:

  • veruit de populairste pioen ter wereld: de lichtroze, Sarah Bernard. Een pioen die door z’n kleur doet denken aan kersenbloesem en heel veel bloemblaadjes rijk is. 
  • de zeer bekende pioensoort: de roodroze Red Charme die z’n ragfijne bloemblaadjes binnenin showt als de ronde bloemknop zich openvouwt.
  • de erg geliefde Duchesse de Nemours die zich van andere witte pioenen onderscheidt door de geweldige geur en hagelwitte bloembladeren. Tip: denk nog eens aan deze pioen als je een trouwboeket samenstelt!  

pioen coral charm kleur koraalpioen coral charm wit

De Coral Charm zie je op de foto’s in de verschillende bloeifases. De pioen met z’n grote bloembladeren transformeert van koraal naar cerise, krijgt dan een oranjetint, wordt vanille en eindigt bijna wit. 

Door dit bijzondere kleurenfestijn is Coral Charm voor mij de kampioen onder de pioenen. Ik ben benieuwd wat jij vindt; laat je een reactie achter?

Wanneer bloeit pioenroos 

Met de pioenroos is het relatief ‘snel genieten’, want meestal is de snijbloem maar 2 maanden verkrijgbaar: de pioenroos bloeit in mei en juni. Dat kan trouwens iets eerder of later zijn. Wanneer je pioenen precies kunt kopen, hangt namelijk nauw samen met de weersomstandigheden.  

Meer weten over deze pioenrozen? Michiel en Jeannette van MJ Bloem in Leusden beantwoorden je vragen graag.