Ga naar de inhoud

Kerst staat al bijna voor de deur en wat is er nou mooier dan met kerst een ouderwets kerststukje in huis te hebben, maar dan in een wat moderner jasje. Brings back memories.

Ik was afgelopen vrijdag gezellig even binnen gelopen bij Bloem in Harmelen, deze hadden dit te leuke kerststukje klaarstaan, met de Amaryllis als middelpunt. Ik vind dat je met Kerst een aantal dingen sowieso in huis moet hebben. Naast een kerstboom, lichtjes, kaarsen of een kerstster is de Amaryllisbol toch ook echt Kerst. wat dat betreft ben ik best ”ouderwets” maar dan met de twist van nu natuurlijk. De Amaryllis bol heeft eigenlijk niet veel nodig want deze straalt van zichzelf al als deze bloeit. 

De Amaryllis is een bolgewas uit de narcisfamilie en het geslacht is vernoemd naar de herderin uit de idyllen van een Griekse en Romeinse schrijver. Van origine is de Amaryllis een subtropische plant en houdt ook echt van warmte, dus dicht bij of boven de kachel/verwarming staat deze het liefst. Bij een lagere temperatuur gaat ze ook bloeien maar minder goed tot haar recht komen als bol, die bij warmte beter wortels maakt. Zodra de bladeren en bloemknoppen uit de bol komen kan je de Amaryllis wat verder van de kachel vandaan zetten omdat ze immers goed wortels heeft kunnen maken dat de bloei bevorderd waardoor je er langer plezier van hebt.

Veelal vragen we ons af of de Amaryllis water nodig hebt, het antwoord is ja, maar in het begin zal ze niet veel nodig hebben, alleen als je pot waar ze in staat droog aanvoelt. Vooral als ze warm staat moet je dit in de gaten houden, ook als er nog geen groei te zien is houden de wortels van een vochtige grond. Eigenlijk hetzelfde als bij andere kamerplanten smile Als de amaryllis gaat bloeien heeft ze meer water nodig. Als ze is uitgebloeid kan je haar overhouden voor volgend jaar door haar op een zo warm mogelijke plaats te zetten met veel licht(ze komt van origine natuurlijk uit een subtropisch gebied) Dit kan in bv een kas of zomers in de zonnige tuin, ze gaat dan veel blad vormen en eind September, begin Oktober kan ze weer naar binnen.

Bij Bloem Harmelen had ik vrijdag even lekker de tijd om te neuzen wat er allemaal staat, het is zo’n fijne winkel met zoveel keus aan bloemen, maar ook planten, bloemstukjes, zijde bloemen en mooie accessoires en even een gezellig praatje gemaakt met de lieve dames daar. Ik nam voor mezelf dan ook nog wat extra’s mee, het is tenslotte toch bijna kerst dus dan moeten we het vooral binnen gezellig maken, toch? Deze prachtige vaas/windlicht van PTMD ging mee samen met een mooie simpele bessentak in een mooie zacht oranje-gele kleur.

Met een sfeerlichtje erin heeft het niet veel meer nodig zo bij elkaar en met de kerstster op de achtergrond is het sfeertje compleet. Je kan er ook voor kiezen om er bv een goud gespoten eucalyptus in mooie vaas bij te zetten. Als de kerst voorbij is kan je er altijd weer een ander mooi plaatje van maken wink

Ik wil Bloem Harmelen bedanken voor de mooie samenwerking van dit jaar en dat we in 2022 nog meer moois met jullie kunnen delen op dit platvorm. Een hele fijne, warme maar vooral liefdevolle kerst voor jullie allemaal gewenst en een goede jaarwisseling ☆

Liefs Desirée