Ga naar de inhoud

Heb jij ook zo’n zin in het voorjaar? Lekker in de tuin zitten en genieten van alle buiten bloemen en planten. Ik kijk er naar uit. Een project voor dit jaar wordt het aanleggen en onderhouden van een kruidentuintje. Ik heb een dochter van vier jaar en het lijkt mij heel leuk om dit samen met haar te gaan doen. Mijn dochter is dol op koken. Ze kijkt het liefst elke dag een kookprogramma en nee, dat heeft ze niet van mij en ze vindt het heel interessant om te zien waar alle ingrediënten vandaan komen. Door samen met haar aan een kruidentuin te beginnen, kan ik haar wat leren en hebben we samen een gezellig en leuk project.

Misschien is dit ook een goed idee om als Moederdag tip te onthouden! Dit jaar valt Moederdag op zondag 9 mei. Hoe origineel is het, om met zo’n mooi kruidenpakket aan te komen? Ik weet zeker dat veel moeders daar heel blij van worden. Losse kruidenplantjes kun je natuurlijk buiten zetten, maar doen het ook prima op het aanrecht. Zo heb je ze tijdens het koken of voor het zetten van een kop thee gelijk bij de hand.

Aan welke planten moet je denken bij het samenstellen van een kruidenpakket voor een kruidentuin of gewoon gezellig voor op het aanrecht? 

Tijm | Tijm is een mooi compact en donkergroen plantje met houtige stelen. De blaadjes zijn klein en hebben een volle en scherpe smaak. Het is een veelgebruikt kruid bij groenten, vis of vlees. Daarbij heeft dit mooie plantje een heerlijke aromatische geur.

Munt | De blaadjes van deze plant worden veel gebruikt voor het bereiden van thee. Munt smaakt ook heel lekker in combinatie met zuivelproducten als yoghurt of kaas. Deze vaste plant komt van oorsprong uit Zuid-Europa en het Middellandse Zeegebied.

Roosmarijn | Deze smaakversterker wordt vooral gebruikt bij vleesgerechten. Dit plantje staat symbool voor vriendschap en trouw en gaat samen met niet-vergeten. Zo werden vroeger takjes van de Roosmarijn meegegeven aan geliefden die op reis gingen of maakte men kransen voor op bruiloften.

Kerriekruid | Dit is een kruidachtige plant met smal zilvergrijs blad wat in de nazomer kleine gele bloemen bloeit. Vandaar de bijnaam Italiaanse zonnegoud. 

Marjolein | Dit kruid houdt van een zonnige plek. Marjolein doet denken aan oregano, maar heeft een meer zoete en zachte smaak. Marjolein is afkomstig uit het oosten van het Middellandse Zeegebied. 

Salie | Een kruid wat vooral wordt gebruikt in de Mediterrane keuken. De bladeren van de Salie zijn dik, grijs en sterk aromatisch. 

Bonenkruid | Bonenkruid is een plantje wat ruig en onregelmatig groeit. De smaak van dit kruid is verwant aan die van Tijm en heeft iets weg van Munt. De geur van Bonenkruid doet denken aan Lavendel.

Natuurlijk bestaan er nog veel meer verschillende kruidensoorten, maar dit zijn de plantjes die voor de samenstelling van dit kruidenpakket zijn gebruikt.