Ga naar de inhoud

Met de Fatsia Japonica ook wel bekend als de vingerplant creëer je in een mum van tijd een fijne Zen sfeer in je huis, yoga studio of tuin. Jan Willem van Elbrink Bloemen zocht hem voor mij mij uit voor in de yoga ruimte van de B&B. En omdat groene planten een rustgevende uitwerking hebben staat hij nu in de yoga ruimte te shinen.

 

Fatsia Japonica

Japan herken je waarschijnlijk wel in de naam, ‘Hachi’ is een oude Japanse benaming voor acht. De bladeren van de Fatsia Japonica hebben acht lobben, en zo kwam hij aan zijn naam. Nu vraag je je misschien af maar vingerplant dan? Je hebt immers maar vijf vingers per hand en geen acht, de vorm van de bladeren kun je vergelijken met vingers dus vandaar de Nederlandse benaming. 

 

Zoals ik al schreef heb ik de vingerplant in de Yoga Ruimte van de bed en breakfast geplaatst. Groenkleuren geven je hersenen namelijk een seintje om minder van het stresshormoon cortisol aan te maken, dat is natuurlijk wat je wil. Dus ook op je werkplek is deze leukerd een hele fijne om erbij te hebben. Daarnaast zuivert de plant ook nog eens de lucht een win win situatie zou ik zo zeggen.

 

Je kunt de vingerplant binnen zetten op een plek niet in het directe zonlicht. Felle zon vind hij niet zo fijn, net als te natte voeten daar wordt hij ook niet blij van. Maar je kunt hem ook heel goed in je tuin planten, geef hem wel een beschutte plek, in de volle grond kan hij wel tot -15 graden aan. Let wel op, in de tuin kan deze vingerplant die familie is van de heesterachtige is wel een een paar meter hoog worden dus hou daar wel rekening mee. Ga je de vingerplant snoeien is dat geen probleem maar trek wel handschoenen aan want de sappen zijn giftig. 

 

Naast dat deze plant in de winter groen blijft, kan de plant je in het najaar ook nog eens verassen met roomwitte kleine bloemen, na de bloei geeft de plant kleine zwart kleurige kleine bessen. Beide zijn ook heel decoratief om toe te voegen in bloem boeketten.