Ga naar de inhoud

 

Manfreda & Angave = Mangave

De prachtige Mangave is te danken aan een bijzondere kruising tussen zijn ouders. Namelijk de Manfreda en de Angave. Oorspronkelijk komen deze planten uit het Zuid-Oosten van de Verenigde Staten en Zuid-Amerika. Doordat de Manfreda en de Angave heel onregelmatig bloeien, vind je de Mangave niet in het wild. Dankzij verzamelaars en veredelaars van unieke planten is deze prachtige Mangave ontstaan.

Verzorging

De Mangave lijkt op een vetplant. Deze plant houdt erg veel van warmte en zonlicht. Het liefst staat de Mangave in een pot die groter is dan dat hij zelf is. Met grond dat makkelijk water doorlaat. Te nat trekken deze planten niet, want al snel zullen dan de wortels gaan rotten. Om de plant goed te laten groeien is het slim om regelmatig wat water te geven. Vind je dat de plant groot genoeg is geworden, dan echt minimaal wat water geven. Waar de Mangave ook erg blij van wordt, is mest speciaal voor vetplanten.

Binnen en buiten

Het leuke aan de Mangave is dat je deze plant zowel binnen als buiten kunt houden. Buiten is het natuurlijke zonlicht en de warmte echt heel fijn. Als je de plant binnen neerzet, zorg dan dat de plant voldoende daglicht krijgt. De ouders van de Mangave komen uit rots en woestijn achtige gebieden. Ze zijn dus bestand tegen droogte en warmte. Ook kunnen ze tegen een graadje vorst. Het ligt een beetje aan de combinatie van de ouders tegen hoeveel graden vorst ze bestand zijn. Meestal tot zo’n -12 graden celsius is het goed te doen voor de Mangave.

Soorten Mangave

Het bijzondere aan de Mangave is dat deze plant door een toevallige kruisbestuiving is ontstaan. De plant werd gezien als een rariteit, todat veredelaar Hans Hansen van Walters Gardens zijn oog erop liet vallen. Na zijn ontdekking hebben Hans en zijn team zich verdiept in deze bijzondere kruising. Hij is aan de slag gegaan met zowel de Mangave als de Angave en de Mafreda. Zo zijn de meest bijzondere Mangave rassen onstaan. Elke generatie zit weer vol nieuwe eigenschappen en verrassingen voor de toekomst.