Ga naar de inhoud

Het nieuwe jaar is alweer begonnen en de kerstboom is er al een tijdje uit.

Dus tijd voor een nieuwe plant…en wat voor één! Deze mooierd nam ik mee bij Bloem Harmelen en het is best een bijzonder exemplaar.

Het gaat hier om de Calathea Leopardina, de Calathea wordt ook wel de pauwenplant genoemd, dit komt door de prachtige kleuren en motieven in het blad. Deze Calathea is aan de onderzijde van het blad rood gekleurd en aan de bovenzijde groen met een streep motief. Ook heeft deze plant een hele bijzondere eigenschap. De bladeren van deze plant leven, ze sluiten namelijk elke avond als het donker wordt. Als het licht word vouwen de bladeren zich weer open om zo al het zonlicht op te vangen voor de groei. Hierbij kan je een ruisend geluid horen. Best tof toch deze eigenschap? 

 

Het is een echte schaduwplant maar gebruikt relatief veel water. Het beste is om hem kleine hoeveelheden te geven, de grond moet lichtvochtig zijn omdat deze plant van origine uit het Amazone gebied komt.Hoe merk je dat hij te weinig water krijgt? Bij te weinig gaan de bladeren hangen, ook bij krullend blad heeft hij dorst. Ook verlangt de Calathea naar een hoge luchtvochtigheid, dus besproei hem eens in de week. Zet hem niet in (direct) zonlicht, daar houdt hij niet van, dan verbranden de bladeren en worden bruin..dit gebeurt ook als je hem te weinig sproeit. Vermijdt ook tocht en zet hem niet te dicht bij de radiator. Hij staat het liefst voor het raam naar het Noorden.

 

De Calathea is dus niet echt een makkelijke plant, voor sommigen best een uitdaging dus. Gelukkig heb je tegenwoordig een handige app(ik heb hem van de Intratuin) die aangeeft wanneer je welke plant moet water geven en/of bemesten, ook de weetjes staan erbij, dus eigenlijk kan er niks fout gaan. 

 

Ik ben benieuwd wat jullie van deze bijzondere plant vinden en of jullie hem ook in huis hebben, of willen hebben. Bij Bloem Harmelen hebben ze er meerdere en ook veel keus aan bloemen. Loop eens bij ze naar binnen als je in de buurt van Harmelen bent. 

Liefs Desirée