Ga naar de inhoud

Ik heb een regel: er komen bij mij geen lentebloemen als tulpen en narcissen en dergelijke in huis vóór mijn verjaardag half maart. Ik ben gek op tulpen en ik zet er graag mijn hele huis vol mee, maar om die al in januari in huis te halen gaat me te ver. Tulpen horen bij de lente, en de lente begint op mijn verjaardag.
Dat gezegd hebbende, maak ik graag een uitzondering voor de prachtige bloementakken van bijvoorbeeld de magnolia. Met zo’n tak zie je de lente ontluiken in je huis. En aangezien ik, zoals iedereen zo langzamerhand waarschijnlijk, de winter helemaal beu ben, kan ik de belofte die er vanuit straalt, dat de lente echt komt, niet weerstaan.

En toch… heb ik nog nooit een magnoliatak gehad… Op de een of andere manier kom ik ze gewoon niet tegen en ik moet bekennen dat ik waarschijnlijk ook niet echt mij best doe. Wat was ik dus ontzettend blij toen ik afgelopen zaterdag bij Bloemerie Best was, en een prachtige tak mocht uitzoeken. Er stonden takken in allerlei maten, tot enorme bijna-bomen aan toe die je zo in je tuin zou kunnen planten. Als ze wortels gehad hadden dan. Nou ja, zo’n grote vaas heb ik niet, dus ik heb maar een iets kleinere uitgezocht. Die nog steeds niet in mijn vazen paste, maar de bloemist gaf me de slimme tip om er takken vanaf te knippen. Ah ja, dat had ik zelf ook kunnen bedenken… 

Helemaal in mijn element reed ik met mijn auto vol tak naar huis en ging aan de slag met de snoeischaar. Ik heb twee grote vazen gevuld met in ieder een flinke tak, een in de voorkamer en een in de achterkamer, en nog een vaas in de keuken met de kleinere takken die overbleven. Het hele huis vol lente. De takken stonden nog helemaal in knop en ondanks dat ze door hun prachtige vorm zo al heel mooi waren, besloot ik toch even te wachten met foto’s maken, tot de knoppen waren uitgekomen. In de hoop dat dat ook zou gebeuren en ze niet al in de knop zouden uitdrogen, zoals me al regelmatig met verschillende bloesemtakken is gebeurd… Maar ik had ze netjes in lauwwarm water gezet zoals me geadviseerd was, met de voeding erbij die ik gekregen had, dus ik had goede hoop. 

En nu… komen de bloemen uit. Nadat ik al bijna een week heb mogen genieten van de toch al prachtige takken, waarvan de knoppen elke dag een beetje meer kleur kregen en groter en dikker werden, worden het nu echte bloemen. En ze blijken nog heerlijk te ruiken ook. 

Wat ben ik er blij mee. Ik beloof dat ik volgend jaar beter mijn best doe, want nu wil ik ieder jaar van deze prachtige takken. De komt lente echt, ik weet het zeker… 

Dank je wel Bloemerie Best!