Ga naar de inhoud

Afgelopen week was het Nationale Tulpendag, de officiële start van een nieuw snijtulpenseizoen met als thema‘Share Happiness’. Voor mij een mooie gelegenheid om bij Jan Willem van Elbrink Groen & Bloem een weelderig boeket op te halen voor in in onze Suite Hasselo, om wat happiness te verspreiden. Want hoe fijn is het als je ergens komt als gast en op je kamer staat er een prachtig boeket met bloemen. Ik wordt er in ieder geval blij van.

In het boeket zijn naast deze vrolijke voorjaarsbloeiers in het geel en oranje ook rode amaryllis, waxbloem, leucadendron en bloesemtakken in verwerkt. Wat het geheel tot een warm en kleurrijk geheel maakt, precies wat we nodig hebben in deze donkere winterdagen van januari. Toen ik het boeket neerzette begon spontaan de zon te schijnen in de kamer, hoe leuk!

  De tulp

Wie kent deze leukerd die in vele kleuren, vormen en maten te verkrijgen is nou niet.

Want als je Holland zegt in he buitenland dan is het naast kaas wellicht het bekendste product de tulp.

En dan te bedenken dat de tulp van origine uit de regio van Iran, Kazachstan en Afghanistan komt. Vanuit daar is de tulp door handelaren in Turkije beland. Hier kreeg zij ook de naam die wij tegenwoordig kennen. Afgeleid van de naam voor de tulband die de Sutans droegen op hun hoofd, namelijk tulipa. Zeker Sultan Süleyman was enorm fan van de bloem.De paleistuinen stonden er vol mee, ook werd de tulp vaak op de tulband gedragen als versiering. Het was een ware luxe om tulpen te hebben in die tijd.

 

Wanneer de Sultan belangrijke gasten had gaf hij de tulp als cadeau, en zo  is de tulp na wat omzwervingen door Europa uiteindelijk in de 16e eeuw Nederland beland.

 

Daar vierde de tulp in de Gouden eeuw hoogtij dagen. Er ontsond een ware Tulpenmanie. De prijzen van de tulpen stegen door het dak, op een bepaald moment waren de prijzen zo hoog voor tulpenbollen, dat het wel 10 keer een jaarsalaris was wat een vakman verdiende. De waarde van de tulpen waren vergelijkbaar met de waarde van een Amsterdams grachtenpand. Deze manie wordt door economen ook wel aan geduid als de eerste bubbel lees speculatiegolf in de geschiedenis.

Tegenwoordig is de tulp niet meer weg te denken uit ons bloemenassortiment, gelukkig zijn de prijzen niet meer torenhoog en kan iedereen genieten van de tulp. 

 

Haal de lente in huis 

Ben je nou net als ik enthousiast over tulpen, haal deze vrolijke voorjaarsbloeiers van de week in huis. Laat ze mengen in een mooi boeket zoals of koop een extra grote bos met verschillende kleuren, zo vrolijk jij je huis helemaal op.