Ga naar de inhoud

Als ik de Oleander zie denk ik meteen aan vakantie aan de Middelandse Zee. Zonovergoten dagen met lange zwoele avonden, heerlijk! Daarom haalde ik bij mijn bloemist Elbrink Groen & Bloem in Vorden deze mooie Oleander op om de Veranda mee te sieren. Zodat de gasten van onze Bed & Breakfast ook dit gevoel in de Achterhoek kunnen ervaren.

 

 De perfecte kuipplant om je tuin of veranda op te fleuren is toch wel de Oleander. Deze zonaanbidder die erg dorstig is, is er in vele kleuren, zoals roze, wit, geel of rood. Een paar graden vorst kan hij wel verdragen maar als je hem toch in een pot hebt staan zoals ik, zet je hem liever in de herfst binnen in de winter. Wel op een lichte en koele plek waarbij het boven het vriespunt blijft. Anyway je kunt van begin zomer tot eind september van deze bloemenpracht genieten. In het “wild” kan de kan de Oleander wel 5 meter hoog worden maar in de pot ongeveer 2, heel schappelijk dus.

Snoeien doe je het liefst niet bij de Oleander, ten eerste omdat je op de plekken waar het hebt gesnoeid het jaar daarop geen tot heel weinig bloemen komen. Dus laat die dode bloemen zitten het komt vanzelf goed. Maar wanneer je vindt dat hij te groot wordt kun je natuurlijk altijd snoeien en zorg er ook altijd voor dat hij niet in een te kleine pot staat.

De beste tijd om  te snoeien is het moment waarop je de Oleander naar binnen haalt voor de winter of februari/maart. Gebruik hiervoor wel een scherpe en schone snoeischaar.

 LET OP gebruik handschoenen en draag lange mouwen tijdens het snoeien, de sappen van de Oleander zijn namelijk giftig.