Ga naar de inhoud

Oranje boven, oranje boven..! Aanstaande dinsdag viert heel Nederland weer de verjaardag van onze Koning. Helaas kunnen wij ook dit jaar niet slenteren over kleedjesmarkten en genieten van bier en bitterballen op het terras. Koningsdag wordt wederom anders dan normaal maar met dit leuke ‘oranje boompje’ kom je toch helemaal in de oranje stemming.

Dit leuke  boompje, ook wel de Citrus Calamondin genoemd, geeft kleine ronde oranje vruchtjes die lijken op mandarijnen. De Calamondin is dan ook een kruising tussen de Mandarijn en de Kumquat: een oranje citrusvrucht. Oorspronkelijk komt de Calamondin uit Zuid-Europa waar hij zelfs kan uitgroeien tot een hoogte van 2 meter! Hier in Nederland blijven deze boompjes vaak een stuk kleiner, ook omdat ze in een pot minder hard groeien.

De Calamondin geeft dan ook echt een tropische sfeer aan je tuin. Het is ook goed om te weten dat dit boompje geniet van temperaturen boven de 5 °C. Een zonnig plekje met genoeg water doet hem goed. In het voorjaar krijgt deze citrusboom prachtige witte bloesem welke ook nog eens heerlijk ruikt. Als je hem goed verzorgt zijn de uiteindelijke vruchtjes ook eetbaar, maar niet schrikken als je een hap neemt.. deze zijn namelijk behoorlijk zuur!

Bij de aanschaf van mijn Calamondin heb ik mij laten adviseren door Tuincentrum van de Lagemaat. Deze citrusboom heeft namelijk speciale potgrond nodig: mediterrane potgrond. Deze is speciaal ontwikkeld voor o.a. citrusboompjes.

Met de Citrus Calamondin haal ik koningsdag in huis. Wil jij nou ook zo’n leuk oranje boompje? Tuincentrum van de Lagemaat is ook op Koningsdag geopend!