Ga naar de inhoud

Nee, geintje natuurlijk. (al maakte ik mijn kinderen iets anders wijs… :-))
Een Sarracenia is een vleesetende plant, maar je hoeft zeker niet bang te zijn dat ze je vingers er af bijten, of dat ze überhaupt pijn doen of prikken bijvoorbeeld.
De Sarracenia, ook wel (paarse) trompetbekerplant, eet insecten.

Deze tuinplant is gevuld met een mix van water en enzymen (een soort maagzuur), waar insecten in verdrinken en vervolgens in verteerd worden. De plant eet trouwens niet alleen insecten zoals vliegen en wespen, maar ook pissebedden, spinnen, mijten en soms zelfs kleine kikkers(!).
Aan de randen van de beker vormen zich druppeltjes nectar, deze trekken insecten aan. Maar de randen zijn ook erg glad, waardoor de beestjes er geen grip op krijgen en in de plant vallen.

De plant is winterhard tot wel -20 graden en kan daarom prima in de Nederlandse tuin geplaatst worden. Ze staan graag in het licht, maar wel met natte voeten. Dus wel genoeg water geven in de zomer! Hoe meer zon hoe donkerder de rood/paarse randen van de plant worden.

Je kunt de planten natuurlijk ook goed binnenhouden. Ook dan willen ze graag voldoende water van je krijgen, maar geen kraanwater! De sarracenia houdt van regen-, osmose- of demiwater.
Worden de bekers bruin, knip ze dan af tot aan het groen. Probeer er wel wat van het plantensap in te laten zitten! Zijn de bekers leeg? Dan hoef je deze niet aan te vullen met water, de plant vult dit vanzelf weer aan.


Zou jij deze vleesetende planten in huis of in de tuin zetten?