Ga naar de inhoud

Pioenrozen…

Als het seizoen van de pioenrozen weer begint sta ik als eerste vooraan, want dit zijn toch echt mijn lievelingsbloemen. Ze staan bij mij echt met stip op nummer 1. Naast dat de kleuren zo prachtig zijn, zijn de bloemen zo bijzonder mooi als ze open gaan. Ik vind het net zijde..zo teer en zacht. En dan heb ik het nog niet over de geur gehad.

 

Favoriet.

Dat dit mijn favoriete bloem is heeft meerdere redenen. Allereerst omdat dit ook de lievelingsbloemen waren van mijn mama en zij had ze elk jaar weer in huis. Ik moet mijn mama helaas al een paar jaar missen, maar op haar verjaardag staan ze steevast hier op tafel, altijd. Hoe bijzonder was het dan ook dat ik door Marja gebeld werd op de verjaardag van mijn mama om langs te komen voor iets moois. En toen ik deze pioenen zag maakte mijn hart een sprongetje! 

 

Paeonia Duchesse du Nemours..

Ik koos voor deze 2 kleuren, de zachtroze en de witte. Deze witte is de Paeonia Duchesse du Nemours. Alleen de naam klinkt al romantisch, vernoemd naar de streek waar ze vandaan komt. Ik ga het expres niet vertalen want ik vind deze Franse benaming al net zo prachtig als de bloem. Zo speciaal als de naam is zijn ook de bloemen, want het is elke keer een kadootje als ze zich uitvouwen tot een prachtige bloem.

 

 

Deze witte pioen is al ruim 150 jaar oud en heeft net als de roze een dubbele bloem. Wat deze pioen zo bijzonder maakt is de hagelwitte kleur en de bloemen zijn niet al te groot waardoor je haar makkelijk kan mengen in een boeket. Maar de voortreffelijke geur doet deze pioen toch wel erg bijzonder maken. De geur is heerlijk en het huis ruikt hierdoor zo fijn.

 

 

Sarah Bernhardt..

De roze is net zo prachtig in zijn kleur en geurt ook een beetje, ze doet zeker niet minder af aan de Paeonia Duchesse du Nemours. Sarah is in 1906 ontdekt door de Franse veredelaar Monsieur Lemoine. Ze heeft dezelfde kleur als de perzikbloesem en dat roept echt een voorjaarsgevoel op. Ook Sarah heeft een dubbele bloem en is mooi vol. 

Kadootje.

De pioenen zijn maar een bepaalde periode te verkrijgen, aan de ene kant vind ik dat zo jammer, maar aan de andere kant maakt ze dat wel weer speciaal, want dan blijft het ook die paar weken per jaar echt een kadootje op tafel. Ik draag ze sowieso met me mee het hele jaar door, op mijn arm, als tatoeage, speciaal voor mijn mama.

  

 

Genieten.

Ik geniet dan ook volop zolang ze er zijn. Elke week weer haal ik een nieuwe bos, mits de andere nog niet zijn uitgebloeid. En dan alleen deze pioenen, niks erbij want dat hebben ze niet nodig. Deze mooierds zijn van zichzelf al prachtig in de vaas. 

Ik ben daarom Bloem Harmelen ook deze keer weer dankbaar voor wel een hele speciale bos bloemen, voor mij met een liefdevolle betekenis en herinnering. 

  

Ik ben benieuwd of deze pioenen bij jullie ook favoriet zijn, vast wel. 

 

Liefs Desirée