Ga naar de inhoud

Het eerste wat opvalt aan Gaultheria Procumbens, ook wel bekend als bergthee, zijn de opvallende bessen. Ze zijn rood, roze of wit en blijven tot het voorjaar zitten. Ook het blad is schitterend. De ovaaltjes zijn het grootste deel van het jaar frisgroen en verkleuren in de herfst naar dieprood tot purper. Dit laat de kleur van de bessen extra fel uitkomen. Deze plant is winterhard & kan dus ook in de tuin, maar binnen staat hij net zo mooi. Hij kan makkelijk een aantal weken binnen blijven staan, zolang je hem maar voldoende water geeft & op een lichte plek neer zet.

Het is ook nog eens een multitasker, want uit het stevige blad van bergthee wordt wintergroenolie gewonnen. Deze wordt in de alternatieve geneeskunde ingezet als massageolie tegen onder andere reumatische pijnen. Ook werd dit plantje door de inheemse bevolking gebruikt ter verzachting van rugpijn, koorts en hoofdpijn, er zit nl een stof in die veel lijkt op de werkzame stof in aspirine. En weet je dat dit plantje familie is van de rododendron & de heide?

Hoe mooi is het dat ik dit leuke plantje op mocht halen bij bloemist Bloem aan de Kalverstraat in Harmelen, een bloemist die zich sinds vorig jaar ook nog eens duurzame ondernemer mag noemen. Daar hou ik van, want datm past helemaal in mijn straatje. Bij Bloem kan je niet alleen voor boeketten terecht, maar ook voor bloemabonnementen, workshops of hun ruime collectie glas & aardewerk. Eigenaressen Helma & Marja hebben echt een prachtige winkel in het hartje van Harmelen. Ik zag hier zoveel moois, de volgende keer ga ik zeker wat foto’s maken van de winkel zelf.

Toen ik dit prachtige herfststukje in ontvangst nam werd ik daar hartelijk ontvangen door een van de dames in de winkel. dank jullie wel dames smileZeg nou zelf hier word je toch instant vrolijk van. Laat de herfst maar komen.