Ga naar de inhoud

Van een Syngonium is er geen 1, er zijn namelijk veel verschillende soorten Syngoniums. Ze verschillen in vormen, maten en kleuren. De meeste zijn wel te herkennen aan hun pijlvormige bladeren, vandaar dat ze ook wel Pijlpuntplant worden genoemd. Voor liefhebbers zijn er ook roze varianten, zoals de Syngonium Red Heart of de Syngonium Golden (zie foto’s) met roze nerven.

Het is een tropische kamerplant, in de jungle groeien ze hoog tegen bomen op. Je zou het niet zeggen, maar het zijn dus echte klimmers! En jonge Syngonium blijft nog compact, maar na mate ze ouder worden gaan ze liever klimmen. Als je hem wilt laten klimmen is het aan te raden om er een plantenstok of mospaal bij te zetten. Maar als je liever een hangplant hebt is dat ook geen probleem.

Syngonium Golden

 

Syngonium verzorging

Syngoniums zijn zeker geen moeilijk te verzorgen kamerplanten. Omdat ze van oorsprong uit de tropen komen zijn een hoge luchtvochtigheid gewend en vochtige voetjes. Geef daarom liever 2x in de week een scheutje water, in plaats van een flinke plons wekelijks. Als er water onderin de pot blijft staan kunnen de wortels gaan rotten, dus beter de watergift verdelen. In de wintermaanden mag het wel minder, maar hou dan de luchtvochtigheid in de gaten. Regelmatig een sproeibeurt vinden ze heerlijk!

Tip: Gebruik altijd een pot met een drainagegat, zodat overtollig water weg kan lopen.

 Syngonium White Butterfly en Syngonium Red Heart

 

Vanaf de lente tot de nazomer geef je maandelijkse wat plantenvoeding.

Zet hem op een lichte plek in je huis, waar geen zonnestralen komen. Zon zal de bladeren verbranden. Let ook op dat hij niet op de tocht staat, vind hij ook niet fijn. En bij de verwarming is ook niet echt een goed idee.

Heb je het idee dat hij 1 kant opgroeit? Hij groeit dan naar het licht toe. Om te voorkomen dat hij scheef groeit kun je hem bij iedere gietbeurt een stukje draaien.

Omdat Syngoniums behoorlijk snelle groeiers zijn zal je ze jaarlijks moeten verpotten. Doe dit het liefst in het voorjaar, voordat het groeiseizoen begint.

Krullende Syngonium bladeren kan meerdere betekenissen hebben. De luchtvochtigheid is te laag, te weinig plantenvoeding, te koud/warm of te weinig licht. Even alles checken dus!

Syngonium White Butterfly

 

Syngonium stekken

Om hem in vorm te houden kan je hem gerust snoeien, de gesnoeide takjes kan je op water laten stekken. Knip zo’n takje af onder een knoop, een soort knobbeltje op de stengel. Uit deze knobbels groeien nieuwe wortels. Zet deze takjes in wat water, wat je wekelijks ververst. Als je stekjes wortels hebben gekregen kan je ze bij de moederplant poten om deze voller te maken of je maakt er een tweede plantje van.

Heb je kinderen of huisdieren? Let dan goed op met deze plant, want hij is helaas wel giftig.

De Syngoniums op de foto’s zijn gekweekt door kwekerij JoGrow