Ga naar de inhoud

“Wil jij misschien iets schrijven over de Alstroemeria?” Dat was de vraag die in de berichtenlijst van @kastjenaarmuur op onze instagram verscheen. De wat? dacht ik. 

De Alstroemeria, kende jij hem al? Ik had er nog nooit van gehoord, maar het blijken hele leuke kleurrijke bloemetjes te zijn. Even wat feitjes:
De Alstroemeria is een najaarsplant, bloeit in de zomer, is aardig wintervast en veel voorkomend in de koele bergstreken van Zuid-Amerika. De kleurrijke bloem komt uit de leliefamilie en wordt vaak gebruikt als snijbloem, maar ze schijnen ook de ideale tuinplant te zijn.
Wellicht goed om te weten; alle delen van deze exoot zijn giftig. 

Je begrijpt dat ik na de bovenstaande feitjes wel nieuwsgierig was geworden naar een boeketje Alstroemeria’s. Na een telefoontje van Bloemsierkunst Iris (Utrecht) kwam ik er al snel achter dat er geen boeket van was gemaakt, maar een herfstkunstwerk! Paarse en roze Alstroemeria’s gemixt met onder andere de typische herfstbloem; de Physalis. Is het een bloem? Een soort lampionnetje met een heel klein besje erin. 

Om eerlijk te zijn ben ik zelf geen grote fan van bloemstukken (al is kunstwerk een gepastere naam), maar dat is persoonlijke smaak. De kleurcombinatie is fijn en geeft zo op het terras een heerlijk najaarsgevoel. Kaarsje aan, kacheltje aan en een dekentje onder de overkapping van het terras. Laat de herfst maar komen, wij zijn er klaar voor!

De dames van Bloemsierkunst Iris waren ontzettend vriendelijk en hebben een fijne, mooie en ruime zaak! Vol met hetgeen waar ik zo dol op ben; bloemen! Rijen! Verse snijbloemen en droogbloemen. Prachtig!

Ik ben fan geworden van de Alstroemeria, met z’n lieflijk gekleurde bloemen. Wellicht komt de plant wel in de nieuwe terrasborder, als vaste plant dan. Alhoewel ik betwijfel of het slim is met een hondje dat ALLES eet. Ach; anders zijn er nog genoeg andere heerlijke bloemen en planten om van te genieten!