Ga naar de inhoud

Tillandsia plantjes zijn heel makkelijk te verzorgen! Voedingsstoffen halen zij uit de lucht en omdat ze geen wortels hebben hoeven ze niet in de aarde. Ze worden daarom ook wel luchtplantjes of airplants genoemd. Momenteel zijn deze plantjes heel trendy, want niet alleen de verzorging is makkelijk, ze zijn ook nog eens super stylish! Wil je graag weten hoe je jou Tillandsia mooi en gezond houdt? Lees dan gauw verder!

Ondanks dat ze geen wortels hebben, hebben Tillandsia’s zeker wel water nodig. In de gebieden waar ze in de natuur groeien is de luchtvochtigheid heel hoog, maar in onze woonkamers is het te droog voor ze. Besproei je plantje daarom 1 a 2 keer in de week met een plantenspuit. Gebruik lauw water of water op kamertemperatuur en het allerliefst hebben ze regenwater. In regenwater zitten namelijk voedingstoffen die ze ook goed kunnen gebruiken.

Je kan de plantjes ook laten badderen. Dompel ze in lauw (regen)water en laat ze vervolgens goed onderste boven uitlekken. Het is zonde als ze zouden gaan rotten.

Je kan het ook zien wanneer ze echt vocht nodig hebben, de bladeren krullen om en ze krijgen bruine puntjes. Als je dit ziet moet je echt actie ondernemen! Zijn de blaadjes juist slap en week? Dan hebben ze teveel water gekregen.

Ook houden Tillandsia’s van veel licht. Er zijn verschillende soorten Tillandsia’s (wel meer als 500) en er zijn soorten die prima zonlicht verdragen. Andere soorten hebben liever indirect licht. Verdiep je daarom altijd even in de soort die je hebt. Over het algemeen geld dat de lichte (grijze) soorten tegen direct zonlicht kunnen. Zorg ook dat je plantje goed opgedroogd is als je ze in de zon zet, anders kunnen ze verbranden.

Waar je je luchtplantje ook blij mee maakt is om ze eens op een mooie dag buiten neer te leggen. Frisse lucht vinden ze heerlijk!

De mogelijkheden om je airplants te stylen zijn eindeloos, laat je op Pinterest eens inspireren en maak ook van je plantjes een kunstobject. Hang ze in de lucht of maak met meerdere bij elkaar een groen schilderij in een lijst. Bij mij staan ze op een houten voetje met een ijzerdraad, heel simpel, maar ook heel tof!

Airplants zijn ook super om cadeau te geven aan iemand, zeker als diegene nog niet zulke groene vingers heeft!

Heb jij nou ook interesse gekregen in Tillandsia’s? Informeer eens bij je plaatselijke bloemist!