Ga naar de inhoud

Ik had de eer om een winterse bloeier op te halen bij bloemisterij Gradussen. Het werd een prachtige Amaryllisbol. De Amaryllis heeft vanuit traditie jaarlijks een plekje in ons huis gehad. Dit zag ik vroeger al bij mijn oma die enorm kon genieten deze bloem, mijn moeder volgde haar voorbeeld en zo ook ik.

De Amaryllis komt uit de narcisfamilie en is een bolgewas. In zijn natuurlijke habitat groeit de bloem in (sub)tropische gebieden. De kleuren zijn divers van rood, roze naar wit, geel en oranje. De bloembladeren hebben soms verschillende strepen en randen. Het leuke vind ik persoonlijk dat het altijd een beetje een verrassing is wanneer je een bloem cadeau krijgt hoe deze eruit gaat zien.

Het mooie van de Amaryllis is dat je het groeiproces kunt volgen tot de bloei van de bloem. De bol is een echte winterse bloem, en gedijt wel bij een plekje binnen in huis. Vorst is namelijk niet goed voor de bloem. Wanneer de bol is uitgebloeid kun je hem bewaren en overhouden voor het nieuwe jaar. De uitgebloeide bol moet na de bloei, dan op een zo warm en licht mogelijke plaats komen te staan. De mijne plaats ik in de tuinkas waar de bloem af en toe een beetje water krijgt. Het gegroeide blad kan blijven zitten.

De bol heeft voordat hij weer opnieuw tot bloei kan komen een winterrust periode nodig van ongeveer 8 weken Hierbij dient de temperatuur onder de 15 graden te zijn. Na deze rustperiode plaats je de bloem weer in een warmere omgeving (bij voorkeur 20 graden of meer). Wanneer het dan weer kouder wordt kan de bloem weer naar binnen toe en hopelijk weer gaan bloeien. Zeker de moeite waard om eens te proberen, zo kun je jaren plezier hebben van je tropische bol.

De bol die ik uitgekozen heb, heeft een witte wax met daarop witte zaden. Het past zo perfect in ons lichte interieur met veel natuurlijke materialen. Er zijn verschillende soorten zaden op de bollen te vinden. Ik plaatste de bol in een glazen vaas zodat ik de groei en bloei volledig kan volgen. Daarnaast vind ik de bloem zo ook goed tot zijn recht komen. Ik hoop er de hele winterperiode van te kunnen genieten.

Ga jij de Amaryllis deze winter ook een plekje geven?

 

Ilse – STYiLsE