Ga naar de inhoud

Toen ik nog een klein meisje was, versierden mij ouders de (echte!) kerstboom altijd met alleen maar zilverkleurige ballen en slingers. Dat was heel modern in die tijd, want je zag overal alleen maar van die bontversierde kunstboompjes, uiteraard met eveneens gekleurde lampjes.
Mijn eigen kerstbomen hebben door de jaren een evolutie doorgemaakt. Ik begon met kleine echte boompjes, later kwam er een kunstboom (maar niet zo’n lelijk plastic geval als die van mijn oma vroeger) en inmiddels heb ik weer een echte boom, zo groot mogelijk, die nét in mijn huis past. De versiering is een beetje hetzelfde gebleven: alles goud met eventueel wat donkerrood erbij, uiteraard helemaal passend in ons interieur. Hoewel ik dit jaar, heel dapper, serieus heb overwogen er roze aan toe te voegen. Dat is er nog niet van gekomen, maar wie weet…

Met de kersttrends is het een beetje zoals met de modetrends: het verandert steeds in een golfbeweging. Dan is het sober, dan overdadig, en weer terug naar sober. Maar in deze tijd, ook net zoals dat bij de mode het geval is, mag en kan alles. Het gaat van minimalistische takken met alleen maar lampjes tot overdadig versierde gekleurde bomen met de vreemdste ornamenten en strikken, en alles daar tussenin. Heerlijk toch, die variatie.

Mijn eigen boom stond inmiddels weer in vol ornaat te pronken en toen mocht ik afgelopen zaterdag weer naar Bloemerie Best, om nóg een kerstboompje op te halen. En aangezien in deze tijd alles kan en mag, had ik geen idee wat ik kon verwachten. Zou het alleen een boompje zijn, dat ik zelf nog moest versieren? Dat zou nog een uitdaging worden, want ik had alles al in mijn enorme grote boom gehangen. Of zou er misschien al iets van versiering in zitten…
De winkel was helemaal in kerstsfeer met takken, ballen, lichtjes en overal de prachtigste kerststukken. Mijn boompje stond achterin de winkel op mij te wachten en… het was helemaal versierd! En niet te zuinig versierd ook: Peter had het helemaal volgehangen met ballen, strikken en allerlei andere versiersels in alle kleuren en het zag er heerlijk overdadig uit. Heel anders dan mijn andere boom en juist daarom helemaal leuk. Want zeg nou zelf, als je met kerst al niet overdadig mag zijn, wanneer dan wel? Ik zag meteen voor me waar het zou moeten staan, al vreesde ik tegelijkertijd dat mijn dochter van 16 het zou willen inpikken, want die vindt zoiets ook prachtig!

Maar dat was nog niet alles. Waar mensen vroeger met kerst alleen een boom neerzette (en niet te vergeten een stalletje natuurlijk) versieren we nu ons hele huis. Zo heb ik zelf overal lichtjes opgehangen; voor de ramen, over kasten, langs de trap en langs de gevel. Maar je kunt je huis natuurlijk met nog veel meer versieren. En dus had Peter een paar heel bijzondere kerstballen voor mij, met vetplantjes erin, van kwekerij Amigo Plant. Superleuk om een saai hoekje, waar geen kerstboom of iets anders past, toch helemaal in kerstsfeer te brengen. Zelf had Peter de ballen in een enorme tak met lichtjes gehangen, wat er schitterend uitzag, maar zo’n grote tak zag ik niet zo voor me in mijn huis. Mijn keuken kon echter nog best wat kerstsfeer gebruiken. Dus nu hangen ze aan mijn keukenrekje te bungelen tussen de andere plantjes en lichtjes. Het staat helemaal kerstig en het mooie is dat ik er straks, als de kerst voorbij is, nog een paar leuke plantjes aan overhoud om in andere potjes te zetten. En dan hang ik ze volgend jaar met kerst gewoon weer terug. Ik zie het helemaal zitten.

Hoewel… mijn dochter heeft alweer bedacht dat ze ze na de kerst in haar kamer wil hangen. ‘Maar het zijn kerstballen’, zei ik nog… ‘Nou en?’ zei ze, ‘Ik vind dat gewoon altíjd mooi.’ …