Ga naar de inhoud

Waar de vergeten groenten jaren geleden hun opmars reeds maakten en een groot deel weer terug te vinden is de hedendaagse keuken zijn vergeten kruiden nog relatief onbekend. 

In deze blogserie zal ik verschillende vergeten kruiden uitlichten. 

Dit eerste blog wijd ik aan het Eeuwiglevenkruid. (Ook wel Onsterfelijkheidskruid of Jiaogulan genoemd).

Eeuwiglevenkruid is een groene klimplant. De plant is zelfhechtend en werkt zich gemakkelijk op langs bijvoorbeeld gaas of een rek. Het kruid is snelgroeiend en familie van de komkommerplant. De plant kan het beste in het voorjaar geplant worden. 

De plant heeft voldoende water nodig en bij voorkeur een plek in de halfzon. Met regelmaat bemesten en wateren bevordert de groei. 

In de zomer verschijnen kleine, geelgroene kleurige, stervormige bloemen. Daaruit ontstaan later gladde, donkergroene wit gestreepte vruchten. 

Gebruik.

De blaadjes en wortels kunnen zowel vers als gedroogd gebruikt worden in bijvoorbeeld thee, salades en smoothies. Het heeft een zoethout-achtige/ dropsmaak. Wanneer je plant veel blad heeft kun je het ook koken zoals spinazie. 

Na het proeven van de thee ben ik om. Zo mooi om dit kruid te kunnen afwisselen met verse munt.

Weetje.

Een bijzonder weetje over dit kruid is dat in de Chinese provincie Guizhou een groot aantal honderdjarigen leven. Dit wordt toegewezen aan het dagelijks drinken van thee van Eeuwiglevenkruid. De kruid zou de bloedsomloop reguleren, de lever stimuleren en het afweer- en zenuwstelsel versterken. Ook verlaagt het de bloedsuiker- en cholesterolspiegel.