Ga naar de inhoud

Het tweede blog over een vergeten kruid. De Paddestoelenplant. De Latijnse naam is Rungia clossii Champi. Andere benamingen zijn onder andere: Pilzkraut, Mushroom-plant en Shombay-plant.

Dit kruid is ook wel bekend onder de naam Champignonkruid. Wanneer je de bladeren eet is dit ook de smaak die je zult herkennen. De groene bladeren (soms met een geel streepje) glanzen mooi en zijn erg stevig van structuur.

Herkomst. 

De paddestoelplant komt uit hooglanden van Papoea Nieuw Guinea. Het is een vaste plant. Hij kan tussen de 35-60 cm worden. De plant heeft een langzame groei.

In de winter is het fijn wanneer de plant in de kas of op een andere warmere plek kan staan. Zodat de wortels vorstvrij blijven. 

Wanneer de plant in bloei staat vormen er mooie kleine blauwkleurige bloemetjes. 

Gebruik.

Net als champignons is ook dit plantje laag in calorieën.

De smaak van de verse, dikke blaadjes is bijzonder en erg lekker. De bladeren zijn een mooie aanvullingen op de bekende kruiden in de keuken. In warme gerechten zoals soepen of sauzen, maar bijvoorbeeld ook om te wokken. Maar ook rauw is het kruid te gebruiken als topping op een salade, cracker of broodje. De herkenbare champignonsmaak van de bladeren is terug te vinden in het gerecht. 

Ook de eerder genoemde bloemen zijn te gebruiken in gerechten. Niet alleen ter decoratie want ze hebben ook een bijzondere eigen smaak. Een echte aanrader en smaakmaker in de keuken!