Vintage plantje.
Nu het volop herfst is en ook wat kouder wordt maken we het binnen gezellig. Naast de warme dekentjes, kaarsjes en winterse accessoires, breng je met de Cyclaam meteen kleur in huis. Nou denk je vast..de Cyclaam? Dat is toch dat oubollige plantje wat bij mijn oma thuis op de vensterbank stond op een schoteltje? Klopt, maar toch ook niet. De Cyclaam is gewoon hartstikke hip!
Herkomst.
De Cyclaam wordt ook wel Alpenviooltje genoemd terwijl de plant daar oorspronkelijk niet vandaan komt. De plant komt van oorsprong uit het Middellandse zee gebied en West Azië. De cyclaam is een vrolijke bloeier en komt in vele variaties voor. Je vind ze in de leukste kleurtjes, ja ook in het wit en het hartvormige blad maakt dit plantje toch best geliefd. Je hebt ze groot en klein bloemig. Je hebt winterharde Cyclamen, voor in de tuin en de kamerplanten. Kortom, een veelzijdig plantje dus. Ik heb het deze blog over de kamer Cyclaam, de Cyclaam hederifolium,
Verzorging.
En op dat schoteltje? Dat kan ook op een moderne manier, zet ze bijvoorbeeld in verschillende potjes met schoteltjes die je allemaal 1 kleur geeft. Of toch op de ouderwetse vintage schoteltjes van oma, helemaal van nu! De Cyclaam voor binnen heeft wel even iets meer verzorging nodig dan de Cyclaam in de volle grond. Maar hoe verzorg je de Cyclaam en hoe hou je hem in bloei?
Standplaats
Het liefst een lichte plaats, op het noorden, en niet in de buurt van een verwarming, daar droogt de plant te snel uit. De cyclaam heeft een hekel aan droge lucht en kan niet goed tegen direct zonlicht.
Water geven
De Cyclaam vindt het fijn als het water kan opzuigen. Dus zorg voor een pot met gaten onderin de pot en zet de pot op een schotel/schaal. Daar is dus het schoteltje van oma van Je geeft de Cyclaam water op de schaal zodat deze steeds een beetje op kan zuigen. Zo zorg je er voor dat de Cyclaam niet uit droogt maar ook niet te nat wordt. Als de bloemen gaan hangen is de plant te droog. In een pot zou kunnen, maar met water geven haal je hem er dan even uit en zet hem in een laagje water in de gootsteen.
Bloei
De bloeiperiode is van oktober t/m maart. Als je de Cyclaam goed verzorgt zal deze blijven bloeien. Zorg ervoor dat je de uitgebloeide bloemen weghaalt zodat de plant als zijn voeding in de bloemen stopt. Je kan eens in de 4 weken voeding geven.
Gele bladeren?
Krijgt de Cyclaam gele bladeren? Dat kan door verschillende dingen komen zoals:
Verkeerde temperatuur, deze moet ergens bij de 15 graden liggen.
Onjuiste standplaats. Door te veel zonlicht worden de bladeren geel(Een Cyclaam staat het liefst op het Noorden en niet te dicht bij de verwarming)
Te veel water. Hierdoor wordt rot veroorzaakt en wordt het blad geel.
Te weinig water…
Rustperiode. Na de bloei gaat de Cyclaam in ruste en worden bladeren geel en sterven af.
Ziekte zoals spint veroorzaken gele bladeren.
Slaapkamer.
Eigenlijk is de Cyclaam erg goed geschikt om op de slaapkamer neer te zetten. In onze woonkamers is het vaak toch te warm voor dit niet zo tropische plantje. De Cyclaam houdt van een wat koelere ruimte dus, tot 15 graden. Je zou, als je hem in huis toch niet goed houdt, kunnen over planten in de tuin. Doe dit wel na de winter en hou het knolletje op een droge koele plaats zodat je hem in de zomer in de volle grond kan stoppen. De Cyclaam gaat rond oktober dan weer uitlopen. Zo heb je in de winter gezellig kleur in de tuin. Dus gooi je Cyclaam niet zomaar weg als je denkt dat hij ”overleden” is.
Huisdieren en een Cyclaam.
Wel iets om in acht te nemen. De ASPCA en andere bronnen geven aan dat de cyclaam helaas giftig is voor katten, honden en andere huisdieren. Consumptie van deze plant kan diarree of braken veroorzaken. Voorzichtig dus als je je huis deelt met een harige viervoeter! Zet je cyclaam op een moeilijk te bereiken plek.
Ik hoop dat ik jullie wat enthousiast heb kunnen maken voor dit ouderwetse plantje. Met deze tips moet je ze makkelijk goed kunnen houden, toch?
Liefs, Desirée