Ga naar de inhoud

Langzaam worden de dagen weer langer, de eerste zachte voorjaarsdag is reeds gepasseerd. Dan beginnen mijn handen te jeuken om de tuin in te gaan. Die groene vingers en de tuinkriebels zijn in de jaren gegroeid bij me. Heerlijk om er weer voorzichtig aan de slag te kunnen gaan.

Hoe fijn is het dat er ook in deze periode al bloeiende planten/bloemen in de tuin staan. De Helleborus heb ik de afgelopen week aan mijn bloemenperk in de tuin toegevoegd. Daar staan winterharde lente- en zomerbloeiers en nu dus ook deze prachtige winterbloeier in de volle grond. 

De plant heeft nog een aantal gesloten knoppen en al bloeiende bloemen. Hij vrolijkt het nu nog sobere perk op. De plant is naast de volle grond ook in een pot te plaatsen. 

De Helleborus wordt ook wel winterroos of nieskruid genoemd. En deze namen zijn ook wel te begrijpen wanneer je de bloem bekijkt. De bloemen aan de plant bloeien van januari tot april. De bloemen zijn in veel verschillende kleuren verkrijgbaar. Zo kun je de Helleborus bij je eigen kleurenpalet aan laten sluiten. Zoals je op de foto’s ziet heeft mijn plant witte kroonbladeren met aan de randen een dieproze/lichtgroene tint. 

De plant is bladhoudend maar de bladeren kunnen na verloop van tijd wat verkleuren en minder mooi worden. Deze bladeren kun je dan verwijderen.

Let hierbij wel op dat je niet alle bladeren wegknipt voordat het nieuwe blad verschenen is. 

Let op dat de plant niet op een te warme plaats staat dan kun je jaren van deze plant en zijn bloemen genieten. 

Krijgt de Helleborus ook in jouw tuin een plekje?